champagne hiking

Björnstierne ställde den enkla frågan till Richard. Vi vet att du och Pål åker jorden runt och dricker skumpa på de mest magnifika platser man kan tänka sig, men kan du berätta för våra medlemmar vad Champagne Hiking egentligen är? Efter en stunds tyst eftertanke fick jag detta utförliga svar av vår egen champagneguru.

Det enkla svaret är att det är en Champagnepicknick i naturen. Det mer utförliga svaret är att det i första hand handlar om ett samspel av alla yttre faktorer som påverkar en champagneupplevelse. Ähh låt Richard istället dela med sig av lite generell text från min kommande bok och app som finns att tillgå 1 december 2017 år så förstår ni bättre.

29 maj 2018

5:e VMguldet. Jag känner mig som Ronaldo

I helgen avgjordes den årliga kokbokstävlingen Gourmand Awards i Yantai i Kina. Richard Juhlins bok CHAMPAGNE HIKING utsågs till världens vackraste vinbok. Bokens fotograf, Pål Allan, tilldelades även förstapriset för bästa vinfoto.

För Richard Juhlin var det femte gången som han belönades med VM-guld för sina champagneböcker. Därmed är han den vinboksförfattare i världen som vunnit flest gånger.

Läs mer här.

Köp Champagne Hiking på nätet från Champagne Hiking Store.

Länk:
https://champagnehiking.tictail.com

Se även bildspelet i Champagne Hiking Store:
https://champagnehiking.tictail.com/about

Champagne Hiking Store funkar precis som Amazon. Man beställer och betalar med kreditkort och får boken hemlevererad till ett fast pris.
Allt funkar bra. Har bland annat levererat till USA, Finland, Australien, Hon Kong.

Svenska kunder handlar enklast och billigast via Bokus eller Adlibris

Champagne Hiking Skagen, DK

CHAMPAGNE HIKING KONCEPTFÖRKLARING

De senaste åren har äntligen allt fler blivit medvetna om att alla sinnen samverkar när vi ska njuta. Faktorer som plats, sällskap och sinnesstämning kommer alltid att påverka din helhetsupplevelse av ett kulturellt skådespel eller en njutningsprodukt. På teatern eller i konsertlokalen har det länge varit en självklarhet, men inom gastronomin är detta tankesätt tämligen nytt.

Champagne Hiking är ett koncept där jag varken fördjupar mig i doftvärldens kemi eller i vinets ursprung eller dess gastronomiska förtjänster utan i stället ägnar mig åt vinnjutningens yttre faktorer. Vin har på senare tid blivit en genomanalyserad vetenskap, men det finns en viktig basal bortglömd aspekt. Låt oss kalla det ”vinmiljö”, eller ännu bättre ”provningstillfällets mikroklimat”. Jag vågar påstå att detta ”mikroklimat” är precis lika viktigt för vinupplevelsen som glasens utformning och vinets gastronomiska sällskap. Samma vin kan smaka väldigt olika beroende på sammanhang, sällskap och miljö. Jag tror att de flesta varit med om att smaka på ett lokalt vin under semesterresan som smakat så förträffligt på plats att man köpt med sig några flaskor hem. Väl hemma känner man inte igen vinet över huvud taget. Vinet framstår som en blek skugga av den skönhet som visades upp när det fick drickas på plats i samklang med naturens dofter i sin ursprungsmiljö.

Nästan alla viner smakar bäst där de kommer ifrån och ytterst få mår bra av att resa. Det finns dock ett lysande undantag: vinvärldens kameleont, champagne. Drycken har en unik förmåga att ta upp olika naturtypers dofter och att skapa samklang med den miljö man vistas i tack vare sin oöverträffade aromatiska komplexitet och subtila rikedom. I varje högklassig champagne finns sidor av den mångfasetterade personligheten som drar åt skogsaromer, blommande ängar, havsstränder och mineralpräglade bergsmiljöer. Detta gör att platsen som champagnen avnjuts på kan lyfta fram olika delar av vinets personlighet på ett fascinerande och fullständigt naturligt sätt. Den konserverande fruktsyran och i ännu högre grad kolsyran gör dessutom det delikata vinet till en perfekt resenär.

Champagneögonblickets mikroklimat;

 • Vindrickaren (du)
 • Vinet
 • Glaset
 • Platsen
 • Stunden
 • Sällskapet

Vindrickarens förutsättningar kan delas upp i:

 1. Individens fysiska och mentala förutsättningar.
 2. Kunskap och upptränad färdighet.
 3. Dagsform och mentala förväntningar på stunden.

Vinets uttryck beror på

 1. Dess ursprungliga stil och kvalitet.
 2. Dess utveckling i buteljen.
 3. Dess behandling, kondition och temperatur vid öppnandet.
 4. Dess förmåga att anpassa sig till de yttre faktorerna på platsen.

 

Glaset är det redskap du använder för att optimera vinets uttryck. Det påverkar upplevelsen på följande sätt:

 1. Glasets generella utformning och lämplighet som förmedlare av vinets karaktär.
 2. Det individuella glasets renhet och kondition.

Platsens påverkan sker genom:

 1. Visuella stimuli.
 2. Ljudpåverkan.
 3. Taktila stimuli.
 4. Doftsignaler
 5. Händelsebaserade förväntningar på platsens betydelse, främst av historisk natur.
 6. Händelser på platsen vid dryckestillfället.

Stundens inverkan på upplevelsen består av:

 1. Årstid.
 2. Klimat
 3. Väder.
 4. Tid på dygnet.

 

Sällskapets inverkan på upplevelsen kan ta sig nästan vilka former som helst, men kan enklast delas in i de två huvudriktningarna:

a) Upplevelseförstärkande påverkan.

b) Distraherande påverkan.

 

img_1277

DIN EGEN HIKING

När du ska ut och champagnehajka, börja med dig själv. Se till att du mår bra och är utvilad, sugen och förväntansfull och inte för hungrig. För champagne, med all syra, kan bli en trist upplevelse på fastande mage. Drick lite vatten, kyl champagnen väl, ta med en filt eller ett sittunderlag att sitta på. Se till att glasen är ordentligt ursköljda och fria från kartong- eller skåplukt. Om du har möjlighet att titta på väderprognosen innan du ger dig ut är det givetvis bra. Vädret är förstås väldigt viktigt men omöjligt att påverka. Leta upp en vacker och lämplig plats i skuggan, om solen är för stark, eller med solen i ryggen om du vill gassa. Goût lumière är ett problem som varje champagnehajkare måste handskas med. Fenomenet handlar om att direkt och starkt solljus på några sekunder förändrar champagnens arombild totalt och transformerar doften till oljig oigenkännlighet. Skugga gärna glaset med kroppen när solstrålarna hotar. Regn är ett mindre problem, då luften oftast lyfter fram ännu fler aromer än vanligt om man bara ser till att ha skydd över huvud och glas. Leta upp en mindre blåsig plats utan alltför mycket dofter från omgivningen som annars lätt tar överhanden.

Men vilken champagne ska du välja?

Den generella rekommendationen är att undvika mognad, ålder, ekfat och Pinot noir i alltför stora mängder utomhus. En ung cuvée eller en gräddig och citrusfrisk blanc de blancs är oftast det bästa allroundvalet. Det här är förstås beroende på utetemperaturen. En enkel regel är att mängden Chardonnay ska öka i takt med att temperaturen stiger. För en helt optimal Champagne Hiking-upplevelse ska temperaturen vid glasets öppning vara 15–24 grader och champagnens temperatur ska vara 9–11 grader när den når tungan.

Höjd över havet är en annan aspekt som påverkar både bubblor och smak. Förmodligen finns det hur många fantastiskt bildsköna champagneplatser som helst i Himalaya och Anderna, men över 2 000 meters höjd kan man tyvärr inte få en helt perfekt smakupplevelse, och över 3000 meter blir champagnen lika stum och smaklös som i flygplanets tryckkabin. Roséchampagne är också en utomhusklassiker, speciellt som en underbar sommardryck med sin generösa doft av sommarbär med vispgrädde, eller som en solnedgångsförstärkare med sin glödande färg, just innan solen tar farväl.

När du har tagit del av mina tankar kring Champagne Hiking är det hög tid för dig att pröva dina egna vingar, om du inte redan har gjort det. Jag har många vänner som vallfärdat till egna champagneoaser i åratal, men också champagneälskande vänner som bara sitter hemma vid middagsbordet när de dricker sina champagner. En amerikansk god vän berättade för mig hur mycket han alltid älskat naturen och fascinerats av vackra platser, men att han samtidigt aldrig hittat ett sätt att verkligen njuta av dessa platser. Han hade vandrat och plockat svamp och bär. Han hade fiskat, jagat och skådat fåglar, men alltid lämnat naturen rastlös och otillfredsställd tills han provade på Champagne Hiking. Hans ord sammanfattar väl vad jag vill uppnå med vårt koncept. »Tänk att bara kunna sitta still och ta del av naturens skådespel med de skönaste smaker i munnen. Den lyxigaste meditationen i världen.«

champagnehiking-101-nationaldagen-17-gardet-2 champagnehiking-101-nationaldagen-17-gardet-1 champagne-hiking-by-charles-heidsieck-bj-mindreclos-des-goisses16

APPEN

Du har tre valmöjligheter när du väljer champagne och plats för din hiking. Antingen besöker du någon av mina 100 fantastiska platser. Registrerar på appen och gör egna anteckningar i din Note Book som följer med boken. Eller så hajkar du till en plats som någon annan har registrerat på vår Champagne Hiking App. Allra härligast är förmodligen om du skapar din egen champagneplats utifrån dina egna preferenser. Tänk vilken delad glädje när du sedan ser andras omdömen om just din plats.

När du gör din egen hajk, tar du en bild på ett upphällt glas och på den öppnade champagnen du valt tillsammans med platsen. Om du vill tar du dessutom en selfie på dig och ditt sällskap på samma plats och signerar med ditt namn. Samtidigt registreras platsens exakta GPS-koordinater automatiskt, innan du poängbedömer både platsen, champagnen och kombinationen av de två ihop. Fyll gärna i kommentarfältet med din egen beskrivning av upplevelsen. När fler personer kommer och besöker och bedömer din plats, kommer din champagneoas att få en snittpoäng som ger nya Champagne Hikers en indikation på om de ska välja din plats eller någon annans.

Förhoppningsvis kommer jorden snart att krylla av underbara champagneoaser skapade av dig och andra champagne- och naturälskande människor.

champagnehiking-63-0-lake-pukaki-canterbury-new-zealand4

Utrustning

Det är alltid skönt att resa med lätt packning. Jag har champagnehajkande vänner som har packning för en vecka när de ger sig ut på tur. Personligen försöker jag minimera utrustningen till det allra nödvändigaste. Förutom de champagner och eventuella alkoholfria viner man väljer att ta med sig, är glaset en champagnehajkares viktigaste hjälpmedel. Glasets betydelse kan inte nog understrykas. De extra slantar du betalar för att få dricka en lite finare champagne är helt bortkastade om du inte har tillgång till riktiga glas. Tillsammans med Sveriges främsta designers, Claesson, Koivisto & Rune, tog det mig tre år att skapa det perfekta glaset, Richard Juhlin Optimum. En extra stor fördel är att glasen, förutom sin skönhet och att de ger en accentuerad mousse och perfekt doft och smak, även är riktigt tåliga. En nog så viktig egenskap när man packar ner dem i en ryggsäck. Glasen ska vara oklanderligt diskade, men de kommer att behöva sköljas igen, med mineralvatten eller en skvätt champagne, innan man börjar. Hur man än packar kommer de att få oönskade dofter under transporten. Det är viktigt att ta med sig vatten, även för att tvätta händerna, rensa munnen innan man startar, och som törstsläckare, då många av platserna kräver hårt jobb för att nå fram till.

Eftersom temperatur är en så central del av en champagneupplevelse behöver man nästan alltid ha med sig en ishink fylld med is. Många gånger är det för otympligt med en ishink och ett par dubbla plastpåsar fyllda med is kan göra susen. Ta gärna med en termometer för att hålla koll på hur länge ni behöver kyla champagnen. När ni börjat bli erfarna champagnehajkare kommer ni att lära er vid vilka temperaturer ni och champagnen mår bäst.

Ta alltid med din mobiltelefon. Ladda ner Champagne Hiking-appen och skapa din egen plats. En bekväm filt eller sittunderlag är obligatoriskt, liksom en hushållsrulle. Mat och picknick-korg är däremot valfritt.

Om du har möjlighet att fullborda upplevelsen med ett gastronomiskt möte mellan mat och dryck, se då till att använda riktiga tallrikar och bestick. Champagne Hiking är en alldeles för optimerad aktivitet för att besudlas med plastbestick. Maten ska klara en lång transport och temperaturskiftningar. Tänk på att maten ska framhäva champagnen, inte tvärtom. Med tanke på hur mycket en sann champagne hiker älskar naturen är det en självklarhet att ta med en sopsäck och att städa minutiöst efter dig.

Utrustningslista

Champagne/alkoholfritt

Ryggsäck/väska

Optimumglas

Winecooler/Ishink med is

Mobiltelefon

Kamera

Filt/sittunderlag

Hushållspapper

Vatten

Varma kläder för hemfärden

Solskydd

Termometer

Picknickkorg

Mat

Tallrikar/bestick

Sopsäck

champagne-hiking-by-bj

Målet med detta fantastiska projekt är att få en stor grupp njutningsinriktade människor att kombinera sina hälsoinriktade och träningsfyllda semesterresor med naturstrapatser till underbara platser där ni totalt kan slappna av och filosofiskt njuta av en flaska världsklasschampagne och fånga jordens optimala skönhet genom ett champagneglas. Lets go Champagne Hiking today!

_dsf1044

CHAMPAGNE HIKING ABC

Champagne Hiking är ett unikt möte mellan dig, champagnen och naturen.

Champagne Hiking är den perfekta formen för femsinnesnjutning.

Champagne Hiking är att bara kunna sitta still och ta del av naturens skådespel med de skönaste smaker i munnen.

Champagne Hiking är den lyxigaste meditationen i världen.

Champagne Hiking är en stund av njutning då alla sinnen samverkar. Faktorer som plats, sällskap och sinnesstämning formar din helhetsupplevelse.

Champagne Hiking är att ta sig till jordens mest magiska platser och insupa atmosfären med lite extra lustfylld sinnesförstärkning av livets dryck.

Champagne Hiking är en promenad ut på tomten.

Champagne Hiking är en hälsosam njutning.

Champagne Hiking är att förflytta hela sitt väsen till den mest optimala platsen och stunden för varje enskild flaska.

Champagne Hiking är att uppleva en unik stund som aldrig kommer tillbaka.

Champagne Hiking är att låta koncentrationen infinna sig på den fantastiska plats du valt, snurra på glaset och dofta in försiktigt.

Champagne Hiking är att ta en stor klunk och dra försiktigt in luft för att få till den lilla aromresan genom bakre näspassagen så att smaken förstärks av doften.

Champagne Hiking är att andäktigt och eftertänksamt och lyssna till den ljuva musik som du förnimmer i hela din kropp.

Champagne Hiking är att bli ett med naturen och låta dina sinnen fyllas av platsen, stunden, sällskapet och champagnen i en fulländad kombination.

Champagne Hiking är att välja sin champagne och plats med största omsorg.

Champagne Hiking är ett plötsligt spontant infall när vädret bjuder in dig.

Champagne Hiking är en stund när du är utvilad, sugen och förväntansfull.

Champagne Hiking är en dag av törst, förväntan och längtan.

Champagne Hiking är den strapatsfyllda färden till ditt mål.

Champagne Hiking är en stund då du tar med rätt utrustning och förbereder dig väl.

Champagne Hiking är att dela sina upplevelser i vår Champagne Hiking-app.

Champagne Hiking är att skapa minnen för livet.

Några råd på vägen;

Leta upp en vacker och lämplig plats i skuggan med en härlig utsikt.

Undvik för kalla och för varma platser.

Undvik blåsiga platser med starka dofter från omgivningen som tar överhanden.

Undvik farliga, illaluktande och kaotiska platser.

Undvik platser över 2 000 meter över havet.

Undvik mognad, ålder, ekfat och Pinot noir i alltför stora mängder utomhus. En ung cuvée eller en gräddig och citrusfrisk blanc de blancs är oftast det bästa allroundvalet. Mängden Chardonnay ska öka i takt med att temperaturen stiger. Roséchampagne är en utomhusklassiker, speciellt som en solnedgångsförstärkare med sin glödande färg, just innan solen tar farväl.

Temperaturen vid glasets öppning vara 15–24 grader och champagnens temperatur ska vara 9–11 grader när den når tungan.

Magnum är den perfekta storleken vid Champagne Hiking.