Indoor Visual Fantasy Champagne Hiking – Ett annorlunda experiment

image001

Kan man färdas till världens häftigaste platser i fantasin? Ja det är klart man kan. Det är väl det författare och filmskapare sysslat med sedan urminnes tider. I gastronomiskt kopplade kulturformer är detta mindre vanligt. Det är dock fullt möjligt att framtidens teknik även kommer att kunna ge oss en fullständig Champagne Hikingupplevelse utan att man behöver lämna hemmet. Man är redan på god väg med 5D-biografer och VR-glasögon som placerar oss mitt i händelsernas centrum.  Än så länge kan man dock inte uppleva platsens smak- och doftprofil. Det vore väl häftigt om man i framtiden kan göra sin egen Champagne Hiking hemma i vardagsrummet och färdas till Iguazufallen och lyssna till mina smakbeskrivningar samtidigt som man korkar upp sin egen Belle Epoque.

Numera är vi många som försöker optimera vinnjutning genom att förstärka andra intryck än de traditionella. Sedan ett par år tillbaka serverar Krug sina fantastiska viner på domänen I Reims tillsammans med perfekt doft- och smakanpassad musik för att visa hur hörselintryck kan modifiera vår upplevelse av doft och smak. Richard Geoffroy gick ännu ett steg längre när han 2012 lät världsklassmusiker och artister komponera och utföra både en konsert och en balett som skulle avnjutas på Château de Versailles ihop med sin egen kreation 2003 Dom Pérignon. Allra längst har kanske jag gått med mitt sammankopplande av vindrickaren, vinet, glaset, sällskapet, stunden och inte minst platsen i en storslagen natur. Champagne Hiking är ju den allra renaste formen av femsinnesnjutning där alla sinnen samverkar på ett optimalt sätt för att förhöja totalupplevelsen. I den bästa av världar skulle varje dag vara en enda lång Champagne Hiking fylld av koncentrad njutning. Nu är det ju tyvärr inte riktigt så.

Så här i slutet av den fruktansvärt långa och doftfattiga svenska vintern längtar jag och mina vänner något alldeles förfärligt efter våren och nya Champagne Hikingupplevelser i naturen. Det var när jag satt drömmandes framför datorn med Påls magiska bilder från Lofoten framför mig med ett glas 2004 Bollinger RD vid min sida som jag kläckte idén till helgens spännande visuella experiment. Människan är ju en varelse som i första hand orienterar sig i sin omvärld med hjälp att synintryck, men kan man verkligen ändra doft och smak bara med hjälp av vad man ser? Jag hävdar att så är fallet. Tillsammans med några vinjournalister hade jag tidigare upptäckt att synintrycket från Påls bilder fick olika champagner att smaka olika beroende på motivet. Tydligast var att bilder från varma platser gjorde tunga pinotdrivna champagner klumpiga och att de lättaste skapelserna som passade i tropikerna blev tunna och urvattnade när vi tittade på storslagna karga och svala platser samtidigt som rätt kombination lyfte champagnerna till himmelska höjder.

image002

Fantasy Hiking kallas provningsformen där man tar hjälp av bilder eller film för att i fantasin förflytta sitt väsen till en specifik plats med ett glas champagne vid sin sida. Jag som hela mitt vinprovarliv försökt undanröja all yttre påverkan i min vilja att bedöma alla viner så neutralt och korrekt som möjligt gör nu alltså precis tvärtom. Numera försöker jag på olika sätt att med alla tillgängliga medel förhöja njutningen av vinet. Den här gången samlades en grupp erfarna provare och champagne hikers vid provningsbordet framför diaduken. Koncentration är ju den viktigaste länken till njutning så total tystnad och mindfullness krävdes när den första bildserien från 8 platser i boken rullades upp till 8 blindprovschampagner. Meningen var att vi skulle utvärdera hur varje champagne passade till varje plats, men redan efter första omgången förstod vi att vi tagit oss vatten över huvudet. Tiden räckte inte till och kombinationerna blev för många. Det blev helt enkelt för svårt att hålla skärpan hela tiden och drömma sig bort till platserna som dök upp på duken.

Eftersom ingen gjort detta tidigare improviserade vi och ändrade upplägget direkt. Vi startade istället varje flight med 8 halvblinda champagner utan bildpåverkan på traditionellt vis. Därefter spelades bildserien upp och man fick leka med olika kombinationer efter eget huvud innan vinerna och de ”korrekta” platserna avslöjades. Den sista delprovningen där vi bara drack rätt champagne till rätt plats i 90 sekunder vardera var den viktigaste och överlägset mest njutbara. Samtliga provare var eniga om att Påls och mina val av platser och champagner med några få undantagna var snudd på perfekta. Allra starkast var förstås upplevelsen för oss som varit på platsen i verkligheten och kombinationen av bilderna och champagnen fick oss ibland att snudd på teleportera oss in igenom duken bort till andra sidan jordklotet.

Några champagner som 1998 La Grande Dame Rosé och 2002 William Deutz Rosé var högst ordinära utan stöd av det visuella, men fick ett extraordinärt djup ihop med sina perfekta visuella miljöer. 2000 Louise Pommery Rosé hade ingen förutom undertecknad något speciellt förhållande till, men efter att ha färdats till Nya Zeeland i fantasin kommer samtliga som var med att leta med ljus och lykta efter den dyrgripen igen. Jag tror också det var några som åkte hem och bokade semesterresorna till Lofoten och Island efter att ha mött 1988 Moët Grand Vintage Collection och 1985 Champagne Charlie i sin optimala miljö. Någon hade lite svårt att hitta hem i mötet mellan Neuschwanstein och 2002 Louise Pommery, medan jag var otroligt besviken på att den vackra turkosa Lake Pukaki fått sällskap med en grov och hyacintdoftande Gosset Celebris Blanc de Blancs som inte alls levererade innan vi avslutade med att ge oss rakt ut i rymden genom den kristallklara stjärnhimlen sedd från Patagoniens vackraste nationalpark fullständigt dränkta i ett vällustigt smakbombardemang från 1988 Veuve Clicquot Cave Privée.

_dsf1044

Så vad är konklusionen? Jag tror vi alla var överrens om att synitrycket kan utföra otroliga mind games med oss och att Fantasy Hiking onekligen är ett fascinerande substitut när naturen sover under vinterhalvåret.

Jag kommer absolut fortsätta att utforska olika vinklar av detta koncept, men tänker fortsättningsvis hålla ner antalet champagner och platser till mellan 3-8 för maximal effekt. Det ska dock betonas att en Fantasy Hiking aldrig riktigt når upp till äkta vara. Verklighetens solstrålar som värmer din kind, vindens rasslande i säven och blomsterängens mångfasetterade doftsymfoni där ni sitter kan aldrig ersättas om man vill få maximal njutning. Testa själv när vår Champagne Hikingapp kommer i maj. Jag kan försäkra att du inte kommer att bli besviken

 

Här kan du se de 33 platser vi reste till i fantasin med hjälp av bilder och fantastiska champagner.

Mina poäng för kvällen utan bild och med bildförstärkning inom parentes.

 

Kalibreringschampagne 2012 Mumm de Cramant på Capri. 88 (89)

 

Flight 1 Rosé

1 Horsten, Sverige, 2004 Louis Roederer Vintage Rosé 88 (90)

2 Silverskär, Åland, Finland, 1990 Veuve Clicquot Cave Privée Rosé 93 (95)

3 Seljalandsfoss, Island, 1998 La Grande Dame Rosé 89 (94)

4 Gilleleje, Själland, Danmark, 1996 Dom Ruinart Rosé 92 (93)

5 Skagen, Jyllland, Danmark, 2002 Cuvée William Deutz Rosé 89 (95)

6 Hotel Splendido, Portofino, Italien, 2002 Taittinger Comtes de Champagne Rosé 94 (96)

7 Biarritz, Frankrike, Jacques Selosse Rosé 90 (95)

8 Azur Lodge, Nya Zeeland, 2000 Louise Pommery Rosé 94 (97)

Flight 2 Vit

1 Langhammars, Fårö, Sverige, (95-bas) Cattier Clos du Moulin 92 (93)

2 Litlefjellet, Norge, 2006 Philipponnat Clos des Goisses 88 (90)

3 Sund, Lofoten, Norge, 1985 Champagne Charlie 96 (98)

4 Gullfoss, Island, 2005 Jacquesson Vauzelle de Terme 92 (95)

5 Landmannalaugar, Island, 1988 Moët & Chandon Grand Vintage Collection 97 (99)

6 Råbjerg Mile, Jylland, Danmark, 2005 Dom Pérignon 93 (96)

7 Fullmåne mellan Seines broar, Frankrike, 1990 Lanson Noble Cuvée Blanc de Blancs defekt

8 Moulin de Verzenay, Champagne, Frankrike, 1999 Mumm R . Lalou 90 (93)

Flight 3 Vit

1 Neuschwanstein, Tyskland, 2002 Louise Pommery 92 (94)

2 Lake Albigna, Schweiz, 1996 Duval Leroy Femme 90 (92)

3 Grand Hotel Serbelloni , Bellagio, Italien, 1995 Charles Heidsieck Blanc de Millenaires 95 (95)

4 Bialowieski, Polen, (96-bas) Magnum Laurent-Perrier Grand Siècle 96 (98)

5 Bled, Slovenien, 1995 Henriot Cuvée Des Enchanteleurs defekt

6 Balos Beach, Kreta, Grekland, 1996 Pierre Peters Les Chétillons 93 (93)

7 Brooklyn Bridge, New York, USA, 2006 Clos Lanson 86 (88)

8 Big Sur, Kalifornien, USA, 1998 Billecart-Salmon Cuvée NF 90 (92)

Flight 4 Vit

1 Las Vegas, USA, 2002 Piper Rare 94 (94)

2 Franschhoek, Sydafrika, 2000 Dom Pérignon P2 95 (97)

3 Kamakura Bambuskog, Japan, 1996 Legras Saint Vincent 90 (93)

4 Tokyo Tower, Japan, 2002 Lassalle Special Club 91 (93)

5 Fox Glacier, Nya Zeeland, 2002 Joseph Perrier Cuvée Josephine 91 (93)

6 Lake Pukaki, Nya Zeeland, Gosset Celebris Blanc de Blancs 76 (79)

7 Havet, 2002 Cuvée Sir Winston Churchill 94 (95)

8 Patagoniens stjärnhimmel, Tellus, 1988 Veuve Clicquot Cave Privée 95 (97)