champagnekursen

Gå en champagnekurs vintern 2015

Richard Juhlin Champagne Club erbjuder under vintern 2015 en champagneskola i fyra steg samt diplomutdelning. Kurserna äger rum under kvällstid på tisdagar på Café Egoïste i MOOD Stockholm.
I kursavgiften ingår kurskompendier, anteckningsblock och penna. Varje kurstillfälle omfattar ett teoriblock samt provning av sammanlagt minst fyra champagner.

Under tidigare år har vi erbjudit kursen i Malmö samt Göteborg, men då vi vid var tillfälle fått för få bokade deltagare så väljer vi att enbart köra kursen i Stockholm.

RJCC erbjuder Er nyckeln till de riktigt ädla dryckernas berusande värld. Upptäck champagnens historia och hemligheter i ett gott sällskap. Vår Chefssommelier Björnstierne Antonson är Er kunniga ciceron som tar er på vandring genom Champagnes brokiga historia från de första jästa druvorna till dagens vinindustri. Vi ger er en inblick i mödorna som ligger bakom denna prisade och inspirerande dryck.

Kursen omfattar:
Regionens historia
Odling och tillverkning
Druvsorter och vinstilar
Provningsmetodik
Mat och vin i kombination

Efter ca 30 minuters teori, genomförs en praktisk provning av fyra kvalitetschampagner. Väl klara med den praktiska provningen diskuteras vinerna och ni får tips om att välja champagne och kombinationen mat och champagne. Med er från provningen får ni provningsprotokollet och ett kompendium med nyttig information om dagens avsnitt. Förhoppningsvis kommer era fortsatta kontakter med champagne att ge ännu större njutning än tidigare. Till varje vinprovning serveras fyra olika champagner och de tar ungefär 2,5 timme att genomföra.

KURSENS SYFTE Att få en introduktion i champagnens värld genom att lära sig provningsteknik, hur champagne tillverkas, mat och champagne i kombination samt lagring och hantering av champagne.

KUSTILLFÄLLEN – STOCKHOLM
Vintern 2015: fyra tisdagar; 13, 20, 27 januari & 3 februari.
Kurstid: kl. 17:00-20:00.
Kursledare: Björnstierne Antonson, creative head sommelier RJCC
Kurslitteratur: Aktuell kompendium för varje kurstillfälle.
Kursavgift Stockholm för medlemmar: 3 990 kronor inklusive moms (avser dryck och kurslitteratur). Kursavgift Stockholm för icke-medlemmar: 4 990 kronor inklusive moms (avser dryck och kurslitteratur). I kursen ingår Richards nya bok ‘En doft av Champagne’ (värde ca 400 sek).

ANMÄLAN
Skriftlig bindande anmälan till tasting@champagneclub.com senast den 30 december 2014 med fullständiga adress- och faktureringsuppgifter. När faturan är betelad har man bekräftat & garanterats sin plats.

KURSPROGRAM
STEG I; INTRODUKTION CHAMPAGNE, OLIKA STILAR
Är Du en Chardonnay-person eller en Pinot Noir-person? Kanske föredrar Du rentav Pinot Meunier-dominerad champagne med sin exotiska arom. Smaken är olika och valet är Ditt. Våra utvalda champagner ger härmed också tillfälle till trevliga jämförande provningar av druvans och jordens inflytande på det färdiga vinet. Hur mycket smak kommer egentligen från druvan och hur stort inflytande har mikroklimatet? Vi väljer olika viner med tydliga skillnader i doft och utseende. Denna typ av provning lämpar sig för sällskap med mindre kunskap, som gärna vill lära sig grunderna i champagneprovning.
Delområden; Vinodling, tillverkning av mousserande vin, grundläggande stilar, provningsmetodik – att bedöma champagnens utseende, doft och smak utifrån internationell provningsmetodik.

Provning av tre olika mousserande viner samt fyra champagner; vi provar en Cava, Talento, Cape Classic, en blanc de blancs, en blanc de noirs, en cuvée och en rosé.

STEG II;
ÅRGÅNGSPROVNING
Galloromanska fynd visar att romarna planterade de första vinrankorna i området redan vid tiden för Jesu födelse. Champagne har annars varit krigsskådeplats åtskilliga gånger, från Attila fram till andra världskriget. Området Champagne utstrålar elegans med sina vita byggnader och gröna, kulliga landskap. Ett besök i klostret i Hautviller, där munken Dom Pérignon var verksam, är ett måste. De äldsta champagnehusen i Reims har imponerande källare nere i de gamla gallo-romanska kritbrotten där champagnen ligger på lagring.

Provning av fyra champagner; vi provar en cuvée, en årgångs-blanc de blancs, en årgångs-blanc de noirs och en vintage-rosé

STEG III;
MAT & CHAMPAGNE I KOMBINATION
Mat och dryck, hänger de ihop? Har ni någon gång ätit pannkakor, druckit ett glas mjölk till och insett hur gott det smakar? Har ni någon gång ätit sill, druckit samma mjölk och insett hur illa det smakar? Där har ni svaret – mat och dryck hänger ihop. Ett härligt sätt att lära sig konsten att kombinera mat och dryck samt vad det är som gör kombinationen bäst. Tillsammans med vinet serveras diverse smått och gott från köket.

Vi provar en blanc de blancs, en blanc de noirs, en cuvée och en rosé.

STEG IV;
LAGRING, HANTERING, SERVERING & SABRERING
Lagring – Förutsättningar för att lagra vin, hantering av vin (praktiskt), optimala serveringsförhållanden, Servering och öppning;
den ädla konsten att sabrera champagne.
För att fira sina segrar öppnade franska och ryska kavallerister traditionellt segerchampagnen med sina sablar, helt enkelt genom att slå av toppen på flaskan med ett lätt slag mot klacken som finns alldeles under den lilla stålgrimma som håller fast korken. Det är ett mycket stiligt sätt att hälsa gäster välkomna, och faktiskt inte så svårt som det låter. Allt som behövs är en sabel eller en stor och tung kniv, samt naturligtvis en smula träning. Trycket i flaskan blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är heller ingen fara att servera vinet från den avhuggna flaskan. Ett mycket festligt event för invigningen eller för att överraska jubilaren! Ett tillfälle att få lite tips inför svensexan, bröllopet eller nyårsfirandet?

Provning av 4 champagner och lär oss att sabrera på ett korrekt och säkert sätt.