the house champagne

ny HUSCHAMPAGNE v2 – 2008 PALMER ‘BLANC de BLANCS’

Eftersom champagnebaren frekventeras ofta så byts huschampagnen var fjortonde dag. Dessa veckor fokuseras lite extra på denna producent. Exempelvis så serveras den aktuella préstigecuvéen per glas under dessa veckor. Här representeras de mest kända och tongivande champagnehusen och de mest omskrivna odlarna.

2008 PALMER & Co.  ‘BLANC de BLANCS’ [100CH]
Reims | Champagne | Frankrike | importör Carovin | Sbnr 7553 cirkapris 311 kr

TASTING NOTE ‘Har lite längre att gå än vanliga årgångsvinet, men visar redan sin tydliga husstil. Saftig och med mer söt citronarom än vanligt. Mindre rostning och mognare frukt. Välgjort och publikt som vanligt.’ RJpoints 81(85)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor. För flaskan 695 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

RJ OM PALMER Totalt 2 miljoner flaskor. Palmer & Co. är något så ovanligt som ett kooperativ i Reims. Den ursprungliga idén om ett kooperativ uppkom hos några odlare i Avize som behövde Pinotdruvor från Verzenay för att skapa en konkurrenskraftig cuvée. Detta skedde 1947, men när firman 1959 blev för stor, flyttade Palmer in i Teofile Roederers gamla källare i Reims. Jean-Claude Colson och hans högra hand Roland Priem leder ett modernt och effektivt team som har tillgång till druvor från 50 olika byar. Colsons filosofi är att kombinera traditionella metoder med vetenskapens senaste landvinningar. Firman är mycket stolt över sin 8 000 kilos-press, från vilken de endast använder cuvéen till Palmer. Vinerna är vällagrade efter sina fyra år i källaren och noggrant testade i firmans moderna laboratorium. Palmer har ett ovanligt stort lager äldre årgångar till salu, som degorgeras vid beställning. Vinerna som görs av Jérôme Bouby är lite för opersonliga och kliniska för min smak. Kanske skulle vinerna få mer karaktär om de inte utsattes för kylstabilisering och dubbel filtrering. På den positiva sidan är att vinerna är skönt rostade och mycket prisvärda.

SVENSSONSMAKAREN OM PALMER Vår vän, fotograf & vinbloggare David Lindén, driver en eminent blogg som heter ‘Svenssonsmakaren’ som vi tycker om. Utforska gärna hans blogg. Så här skriver han om Palmer: ‘Palmer o Co, borde vara lite småkändis i de svenska folkhemmen. Kooperativ som bildades 1947, idag ingår flera hundra odlare som tillsammans förfogar över 400 ha, ett högteknologiskt vineri och hel del lovord på senare år. Har själv testat flera årgångar, och varianter, med idel positiva erfarenheter, framförallt om man väger in pris och lyckas lägga undan någåt år. Inget stort men ytterst habilt. Palmer o Co Millésime 2008 (nr 7867, 269 kr) orde vara, om jag inte misstar mig, den billigaste årgångschampagne som man hyfsat lätt kan få tag på i vårt avlånga land. Även om jag inte tror att just denna kan ligga i 15+ år så kanske magnumvarianten kan det.

Så hur smakar det då? Jotack riktigt fräscht, tackar som frågar. Direkt från kylskåpet känns det som att någon kört in en fryst äppelbit i näsan, lite stickigt, ungt och lite återhållen krutrök. Sedan växer det på med lite bröd, färsk mild svamp, lite musselskal där på botten och pigg frukt. I munnen är det först en riktigt attack, syra griper riktigt tag, men moussen skyndar in och brer ut en mjuk matta som skydd, frukten är purfärsk, äpplen och citrus, sedan kommer syran igen och allt mynnar ut i en relativt lång lemonadsyrlig eftersmak. Där i bakgrund finns något djupare, en havsbris, elegant och riktigt läskande. Inte det mest komplexa men absolut inte dåligt, kan nog vara den elegantaste, syrligaste och bäst sammansatta unga Palmer o Co som jag smakat, säger inte mycket, men det avskräcker inte heller.’