this week

This week in the champagne bar

14th of August’18

Sista kvällen i champagnebaren!

Den 20 juni stängde vi champagnebaren permanent på La Bocca.

Följ oss på sociala medier för mer info om ny adress senare under hösten.
Utskrift

Boken & appen ‘Champagne Hiking’

Richard & Björnstierne hann med 5 stjärnor på 20 timmar (*** på l’Asiette au Champenoise samt ** Les Crayères) den 4-5 juni då vi var nere & lanserade den episka boken ‘Champagne Hiking’ för de 50 producenter som är med i boken.

Appen ‘Champagne Hiking’ är dessvärre en aning försenad pga lite tekniska frågor. men vi räknar med att den skall vara tillgänglig för nedladdning till midsommar. Så vi uppmanar er alla champagneälskare att köra ‘Champagne Hiking’ redan nu. Så kan ni efterregistrera era poster i appen då den finns tillgänglig.

RJ åkte till Ryssland med Jesper Blomqvist för att heja fram Sverige mot Sydkorea. Bilder här!

2018-05-31-10-11-11

‘The Real Sthlm Marathon’

Under lördagen var det dags för den årliga ‘The Real Sthlm Marathon’ hemma hos Richard då temat var 2008 vs 2009 vs 2010.

102 champagne provades! En ytterst intressant övning som kommer att publiceras inom kort.

Huschampagne

 Ny huschampagne ?

Läs mer här. 

 

5:e VMguldet – Jag känner mig som Ronaldo!

Vid kokboks-VM ‘Gourmand Awards’ i Yantai, Kina tog champagneexperten Richard Juhlin sitt 5:e guld för sitt nya banbrytande alster ‘Champagne Hiking’.

Därmed är han den vinboksförfattare i världen som har vunnit flest gånger.

 –

”Jag är oerhört stolt över att bli historisk med just den bok jag själv anser vara min bästa. ‘Champagne Hiking’ kanske låter smalt, men konceptet är väldigt omfattande och viktigt då det för första gången tar upp vikten av alla faktorer som påverkar varje vinupplevelse.” Enda smolket i glädjebägaren var att Real Madridsupportern Richard missade Champions Leaugefinalen som gick samtidigt som prisutdelningen. Jag missade när Ronaldo tog sitt femte guld, men får vara stolt över min femma. Att bilderna i boken på några av jordens vackraste platser är magnifika bekräftades när fotografen Pål Allan fick VM-guld för världens bästa vinfoto.

LE CHAMPAGNE

Måndagen 21 maj arrangerades Le Champagne (fd champagnedagen) i STHLM samt i GBG den 23 maj.

Vi lanserade under denna en tävling för champagner på den svenska marknaden. För att skapa en tyngd för evenemanget Le Champagne och mer uppmärksamhet för Sverige som Champagne-marknad har arrangörerna (Richard Juhlin Champagne Club & Svenska Vinkakademien) initierat en tävling för utställande champagner på Le Champagne. Tävlingen STHLM CHAMPAGNE TROPHY innefattar 5 kategorier; best non-vintage,  best vintage, best blanc de blancs, best rosé & best cuvée de prestige. Av alla tävlingsbidrag koras även THE GRAND TROPHY (best in show).

bestnonvintage

Best Non-Vintage Champagne

 1. mv Charles Heidsieck ‘Brut Réserve’ 
 2. mv Louis Roederer ’Brut Premier’
 3. mv Bollinger ‘Spéciale Cuvée’

KOMMENTARER | Den absolut viktigaste kategorin för alla champagneproducenter som oftast står för ca 80 procent av deras totala produktion. En kategori som är mycket stor och bred i både omfattning och  stilar. Top-3 representeras av Bollinger (svenskarna har världens högsta per capita konsumtion av James Bond-bubblet), Louis Roederer (de senaste 10 årens odiskutabelt största stjärna i den medelfylliga och rika stilen) & vinnaren Charles Heidsieck (stjärnan i den reduktiva & rostade stilen).

mv Charles Heidsieck ’Brut Réserve’ [base ’10] | 89p

RICHARD JUHLIN TASTING NOTE | ’Från ett hundratal byar och 40% reservviner från åtta årgångar följer Cyril Brun i sina föregångare Régis Camus & Daniel Thibaults fotspår och tillverkar en av de bästa standardchampagnerna från de stora husen. Med ett par års extra flasklagring utvecklar den en högklassig doft av rostat bröd, vanilj och en lång komplex fruktighet med en len eftersmak av kola. Nu är vinet tillbaka igen efter att man känt sig tvingade att överge [mis en cave-konceptet]. Vinet är om möjligt ännu rikare, nötigare och chokladigare än tidigare. Storslagen elegans.’

bestblancdeblancs

Best Blanc de Blancs Champagne

 1. 2010 Louis Roederer ‘Blanc de Blanc’ 
 2. (’09) Pertois-Lebrun ’Le Fond du Bateau no. 09’
 3. mv Pertois-Lebrun ’Exaltation’

KOMMENTARER | Detta måste väl ändå vara svenskarnas favoritkategori no1?! Det av bröderna Bourret (Antoine & Clément) så skickligt skötta lilla odlarfirman i grand cru-byn Cramant kammar hem både tredje & andra platsen. Deras ultraeleganta Exaltation (basår ’12) kammade hem mycket gillande hos juryn med sin lätthet och elegans. Ett snäpp upp på listan landade Le Fond du Bateau från ’09. En snygg blanc de blancs från gamla stockar i Chouilly.  Louis Roederers bidrag i denna kategori imponerade stort på juryn med sin hustypiska gräddighet och strålande citrusblommighet.

2010 Louis Roederer ’Blanc de Blancs’ | 93p

RICHARD JUHLIN TASTING NOTE | ’Väldigt blyg och lätt trots att den hustypiska gräddigheten finns där redan. Perfekt citrusblommig skönhet att dricka i trädgården en sommarkväll.’

 

bestvintage

Best Vintage Champagne

 1. 2007 Bollinger ‘La Grande Année’ 
 2. 2012 Louis Roederer ’Vintage’
 3. 2009 Bergeronneau-Marion ’Clos des Bergeronneau’

KOMMENTARER | En bred kategori på grund av att det är en flora av väldigt olika årgångar som är aktuella just nu på den svenska marknaden. I den vinnande trojkan finner vi en ren Pinot Meunier från en muromgärdad single vineyard, en sk clos. Vidare visade Louis Roederers ’12:a upp sig från sin soligaste sida. En årgång som med den äran kommer som den absolut mest intressanta & bästa efter monstret ’08. I Louis Roederers händer blir den underbart stilig och elegant med ett fint liv för framtiden. Men just nu ler vi i kapp med den under sköna ’07:an La Grande Année från Bollinger. Än en gång är vi imponerad av att Bollinger inte enbart briljerar med sin storhet, som man kanske förväntar sig, i de stora årgångarna. Utan här får en mjukare men rik årgång transformera både Pinot Noir, ekfat och extra brut till oanade nivåer. Oj vad vi gillar detta!  

2007 Bollinger ’La Grande Année | 92p

RICHARD JUHLIN TASTING NOTE | ’Det kan tyckas förvånande att Bollinger hoppat över den uppskattade årgången 2006 och istället satsar på det svagare året 2007. Med tanke på husets koppling till Bond så låter 007 som en lysande Bollingerårgång. Normalt sett är jag inte så förtjust i årgångens korrekta, men något neutrala karaktär. Jag minns att stora investeringar gjordes på huset vid den här tiden och resultatet är strålande. I min värld är detta en av de mest överraskande årgångarna från det lilla boutiquehuset i Aÿ som gjorts. För mig är valet fullkomligt logiskt då husets stil lämpar sig betydligt bättre för strama år än som fruktbomber. Här har vi en klassiskt balanserad Bollinger med djupa smaklager och stramt vackra äppelsyror. Strålande balans mellan mörkt brunnsdjup och läskande krispighet. Lager av torr kakao, hasselnötskräm , torkade aprikoser och röda saftiga äpplen dominerar över en vacker skogsarom av undervegetation [sous-bois] och kantarell.’

 

bestrose_alternativ

Best Rosé Champagne

 1. 2011 Louis Roederer ’Rosé’
 2. 2008 Pol Roger ’Brut Rosé’
 3. mv Bollinger ‘Rosé’

KOMMENTARER | En superviktigt kategori som inte riktigt har börjat flyga i Sverige. Vilket är en smula märkligt då alla andra roséviner trendar hårt under vår & sommar i vårt avlånga land. Internationellt har den totala produktionen gått från ca 3.7 procent till nästan 10 procent på enbart några få år. Visst, mycket enkelt och riktigt dåligt rosébubbel har landat både på Systembolagshyllorna och på våra bord & bryggor. Men här har vi en trio roséer som tar plats med rätta! Det tog många år innan Bollinger gav sig på att tillverka en årgångslös rosé – men nu har den funnit sin plats; en riktigt snygg och elegant rosé med ljusare färg än vanligt och sublimt hasselnötsdoftande anslag. Från den hajpade årgången ’08 kommer ytterligare ett fantastiskt vin från ’den mest drickbara adressen i Champagne’ – Pol Roger. En champagne med härlig charm, men det är tid och lagring som kommer att ge stor njutning i framtiden. Den av rosérna med mest potential helt klart. Men toppnoteringen föll på Louis Roederers ’11:a. Vinmakare är den fantastiske Jean-Baptiste Lécaillon. Alla viner jäser separat by för by på små ståltankar eller små ekfat och reservvinerna lagras på stora ekfat. Dessa sägs ge firmans speciella vaniljtouche. Denna lillasyster till Cristal Rosé imponerar ofta på oss.

2011 Louis Roederer ’Rosé’ | 91p

RICHARD JUHLIN TASTING NOTE | ’Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner. Standardchampagnen är lysande, rosé och blanc de blancs erbjuder en hustypisk aristokratisk elegans och årgångsvinet tillhör alltid de bästa. Färgen är förstås lika ljus som övriga roséchampagner från detta hus. Med sin strama mineralpräglade eleganta renhet & kryddad med den finaste hallonarom. Fantastiskt snyggt från start. Adelsmärket för detta vin på senare år är essensen av hur en gräddig roséchampagne skall vara.’

 

bestcuveedeprestige

Best Cuvée de Prestige

 1. 2006 Pol Roger ’Cuvée Sir Winston Churchill’ 
 2. mv Laurent-Perrier ’Grand Siècle’ 
 3. 2004 Bollinger ‘R.D.’

KOMMENTARER | Top of the pops! I denna kategori skulle alla topp-3 kunna vinna i olika underkategorier. I den fatade oxidativa stilen är ju R.D. orginalet och stjärnan. Så även i denna aningen eleganta Chardonnay-lämpliga årgång. Som tvåa placerar sig en super-eleganta Laurent-Perrier ’Grand Siècle’ [cuvée ’06’04’02]. Husets verkliga trumfkort är ju Grand Siècle som vackert tapetserar även den mest kräsnes gom. En underbart komplex champagne i världsklass. Men när krutröken lagt sig stod en klar vinnare – den underbart vackra & komplexa 2006 Pol Roger ’Cuvée Sir Winston Churchill’.  

2006 Pol Roger ’Cuvée Sir Winston Churchill’ | 97p

RICHARD JUHLIN TASTING NOTE | ’Efter ett löfte till Churchillfamiljen vägrar Christian Pol-Roger att avslöja druvsammansättningen. Men jag tror att jag kommer nära sanningen med min gissning på 70% Pinot Noir och resten Chardonnay. Svenska vinjournalisters favoritchampagne. Den kombinerar storslagen smakrikedom och koncentration med en publik fruktig stil. Både doft och smak ger ett silkesmjukt intryck, där ett lager av rostade aromer kryddar den rika frukten. En champagne som vi är övertygade om att Sir Winston själv skulle älskat.’ 

bestinshow_alternativ

’A sip of Champagne that does not result in happiness is a tradegy’ 

Stockholm har fått en internationell samlingspunkt för champagneälskaren!

‘Champagnebaren bygger på en avspänd, för att inte säga självdistanserad syn på vinkännandet och den gastronomiska profilen. Här kostar vi på oss att sänka garden, utan att för den delen tappa respekten för gästen’

säger Björnstierne Antonson – creative head sommelier & champagne bar manager

Ett litet smakprov är att vi fick ensamrätten & världspremiären på bedömningen av 2007 ‘La Grande Année Rosé’ & ‘Vieilles Vigens de Francaises’. Håll även utkik efter 2004 ‘R.D.’ …

2007 Bollinger ’La Grande Année Rosé’ | 94[95]p

’Med tanke på husets koppling till Bond så låter 007 som en lysande Bollingerårgång. Normalt sett är jag inte så förtjust i årgångens korrekta, men något neutrala karaktär. Jag minns att stora investeringar gjordes på huset vid den här tiden och resultatet är strålande. I min värld är detta en av de mest överraskande årgångarna från det lilla boutiquehuset i Aÿ som gjorts. Redan från start påminner denna rosé om de stora årgångarna på 80-talet då husstilen var mer nötig och rökig än senare års något lättare och persikodrivna skapelser. Provad bredvid en utomjordisk Vieilles Vignes Francaises från samma år stod vinet sig väl med enorm pondus och kraft i en fyllig bourgognelik stil. Aromerna domineras av torkade rosor, blodapelsin, skogschampinjon, läder och hasselnötskräm.’

2007 Bollinger ’Vieilles Vignes Francaises’ | 97[98]p

‘Dryga 3000 buteljer har världen att slåss om av denna utomjordiska nektar. Jag gläder mig åt att man vågat ha 8 gram socker i sin dosage denna förföriska årgång. Redan från start bombarderas mina sinnen av kollosalt imponerande, storslagna och färgranna intryck. Essensen av uppumpad frukt bär på likheter med en beerenauslese från Rheingau såväl som vit och röd bourgogne av finaste märke.  Oerhört drickbar från start i en liknande stil som 1990 och 1989 när det begav sig. Personligen är jag övertygad om att VVF blivit än mer koncentrerat och högklassigt när vingården i Bouzy försvann och vi har att göra med 100% Aÿ. 2008 har alla förutsättningar att bli en av historiens allra största. Till dess nöjer jag mig mer än gärna med denna vällustiga läckerbit som på högsta volym förmedlar toner av apelsinmarmelad, kivitten, honung, rosor, kaprifol, olivolja, tjära, svart tryffel och karljohanssvamp i en unisont sammanhållen gyllene symfoni.’

Se videon här. 

 

 

10 000 & 10 001 TASTING NOTES

Richard har verkligen inte legat på latsidan. Han har passerat en milstolpe i sin champagnekarriär. Vi passade på att filma detta i vinkällaren på Restaurang Djuret i Gamla Stan i Stockholm.
Vilken champagne blev det till jubileet?

Se filmen här …

Välkomna till THE CHAMPAGNE BAR by RICHARD JUHLIN

Richard, Björnstierne & Champagnegänget