Utskrift

mv Piper-Heidsieck ‘Cuvée Essentiel’

NM | Reims | Frankrike | importör Edrington group | Privatimport | 55PN 30PM 15CH | 85(85)p

TASTING NOTE ‘Ny specialare med lång tid med jästen. Endast 11% reservviner i övrigt en ren 2008. Härlig underligande rostning och hustypisk edge. Lagringsbar och lovande. Tydligen vanliga standard champagnen men med extra lagring. Förvillande lik Charles Heidsieck Brut Réserve. En riktig provnings vinnare av bästa märke fylld av nougat och kaffearom.’

OM PIPER-HEIDSIECK Alla de tre Heidsieckhusen härstammar från samma firma, Heidsieck & Co som grundades 1785 av Florens-Louis Heidsieck. Piper-Heidsieckgrenen bildades 1834 av Christian Heidsieck. Huset förblev faktiskt en familjefirma ända till 1989, då det inlemmades i Rémy-Cointreau. Daniel Thibault, som fram till sin tidiga bortgång helt nyligen gjorde cuvéerna hos Charles Heidsieck och även ansvarig på Piper-Heidsieck, var noga med att bevara de bägge firmornas personlighet. Dagens vinamakare Régis Camus följer i samma anda. Piper äger 65 hektar och köper in druvor från 70 byar. Vinerna centrifugeras, men utsattes tidigare aldrig för malolaktisk jäsning, vilket ledde till sylvassa viner utan extrakt. I dag gör Piper en mjukare och mer lättillgänglig standardchampagne. Alla champagner från firman vinner enormt mycket på lagring, vilket tyvärr inte Piper upplyser konsumenterna om. 55:an och 53:an var båda mästerverk och gamla årgångar av Florens-Louis är legendariska, men under sjuttiotalet fram till mitten av nittiotalet var huset den svagaste i Heidsiecktrojkan. I dag gör man lysande champagner igen vilket visas med all önskvärd tydlighet med den sagolika 96:an. Deras extremt påkostade källarvisning är gjord i bästa Hollywoodstil, vilket borde passa deras bästa kunder, amerikanerna, perfekt. Som jag tidigare nämnt var det en tågtur i Pipers källare som fick mig att fastna för champagne. När Thibault gick bort under våren 2002 lämnade han en stor saknad efter sig. Det är en stor utmaning för Régis Camus att fortsätta hans nya framångsrika inriktning. 2002 Piper Rare är en fantastisk champagne med sin läckra knäckiga och rostade stil. Påminner mycket om den vackra 88:an och kanske kan bli lika bra med lagring.

ALL-TIMER HOUSE CHAMPAGNES

A

ALFRED GARTIEN ’BRUT CLASSIQUE’

ANDRÉ CLOUET ’BRUT GRANDE RÉSERVE’ & ’SILVER BRUT’ & ’ROSÉ’

AYALA ‘ZÉRO DOSAGE’

B

BARNAUT ‘GRANDE RESERVE’

BARON FUENTÉ ʼBRUTʼ

BÉNARD-PITOIS ‘BRUT’

BERGERONEAU-MARION ‘CLOS des BERGERONNEAU’ 2008

BILLECART-SALMON ‘BRUT RÉSERVE’

BRICE ’BRUT TRADITION’, ‘BOUZY GRAND CRU’, ’VERZENAY GRAND CRU’

BOIZEL ‘BRUT RÉSERVE

BOLLINGER ‘SPECIAL CUVÉE BRUT’ & ʼROSÉʼ

FRANCK de BONVILLE `GRAND CRU SÉLECTION`

C

CATTIER ‘CLOS du MOULIN’

CHARLES DUFOUR ‘BISTRøTAGE’, VINORAMA #3, VINORAMA #3, VINORAMA #5 

CHARLES HEIDSIECK ‘BRUT RÉSERVE’

de CASTELLANE ‘BRUT TRADITION’

CHANOINE ’TSARINE CUVÉE PREMIUM’

GUY CHARLEMAGNE ‘RÉSERVE BRUT’

RAOUL COLLET ‘GRANDE RÉSERVE BRUT’

COMTESSE LAFOND ‘CANTENEUR BRUT’

D

DEHOURS ‘LIEUT-DITS MAISONCELLE’ 2004

DELAMOTTE ‘BRUT’

DEUTZ ‘BRUT CLASSIC’

DIEBOLT-VALLOIS ʼTRADITIONʼ & ‘PRÉSTIGE’

DUFOUR par CHARLES ‘BISTRøTAGE’ (08)

DUVAL-LEROY ‘FLEUR de CHAMPAGNE’ & ‘BRUT ORGANIC’

E

EGLY-OURIET ’LES VIGNES DE VRIGNY 1er CRU’ & ʼBRUT TRADITIONʼ

F

NICOLAS FEUILLATTE ‘RÉSERVE PARTICULIÈRE’ & ‘BRUT EXTREM’ NON DOSAGE’ & ‘BLANC DE BLANCS’ 2000 & 2004 

G

GATINOIS ‘BRUT TRADITION’

GEORGES VESSELLE ‘BRUT’ & ‘BRUT ZERO’ 2008

GOSSET ‘GRANDE RÉSERVE’ & ‘GRANDE ROSÉ’ 

GRÖNSTEDTS ‘BRUT’

H

HATT et SÖNER ‘GRANDE CUVÉE 1er cru’ 2010, 2011, 2009, 2008 & ‘EXTRA BRUT’ 2011, 2010, 2007

HENRI GIRAUD ‘HOMMAGE à FRANCOIS HÉMART’ 

HENRIOT `BLANC de SOUVERAIN`

J

JACQUESSON ʼCUVÉE 732ʼ & ʼCUVÉE 733ʼ & ʼCUVÉE 734ʼ & ʼCUVÉE 735ʼ & ʼCUVÉE 736ʼ & ʼCUVÉE 737ʼ & ‘Cuvée no740’

K

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ 

L

LANSON ‘BLACK LABEL’

LARMANDIER-BERNIER ‘TERRE de VERTUS’

LAURENT-PERRIER ‘BRUT’ & ‘ULTRA BRUT’ & ’CUVÉE ROSÉ’

LECLER-BRIANT ‘BRUT RÉSERVE’

LE MESNIL  ́GRAND CRU BRUT ́

M

de MERIC ’GRAND RÉSERVE SOUS BOIS’

MOËT & CHANDON ’GRAND VINTAGE’ 2006

MUMM ‘CORDON ROUGE’, ‘GRAND CRU’ & 2006 ‘MILLÉSIME’

P

PALMER & Co. ‘BLANC de NOIRS’, ‘BRUT’, ‘BLANC de BLANCS’ 2008, ‘MILLÉSIME, 2008

PERRIER JOUET ʼGRAND BRUTʼ

PORTOIS-LEBRUN ʼINSTANT BRUTʼ

PHILIPPE GONET ’BRUT RÉSERVE’

JACQUES PICARD ʻGRAND RÉSERVE BRUT’

PIERRE PETERS ‘CUVÉE de RÉSERVE’

PIPER-HEIDSIECK ’BRUT’, ‘MILLÉSIME’ 2006, ‘CUVÉE ESSENTIEL’

PHILIPPONNAT ‘ROYALE RÉSERVE’

POL ROGER ‘BRUT RÉSERVE’

POMMERY ’BRUT ROYAL’

R

LOUIS ROEDERER ’BRUT PRÉMIER’

S

SAINT GALL ‘BLANC de BLANCS BRUT’ & ‘BLANC de BLANCS 1er cru’

JACQUES SELOSSE ʼBRUT INITIALEʼ

de SOUSA ‘CUVÉE 3A’ & ‘CUVÉE des CAUDALIES’

T

TAITTINGER ‘BRUT RÉSERVE’ & ‘LES FOLIES DE LA MARQUETTERIE’ & ‘MILLÉSIME’ 2004, 2006

TARLANT ’BRUT ZERO CLASSIC’

TENDIL & LOMBARDI ‘CUVÉE BRUT’ 

V

de VENOGE ‘CORDON BLEU BRUT’

de VENOGE ’BLANC de NOIRS’ (2006)

de VENOGE ‘DES PRINCES’ 1993

de VENOGE ‘LOUIS XV ROSÉ’ 2002

VEUVE CLICQUOT ‘EXTRA BRUT EXTRA OLD’

VEUVE FOURNY ‘GRANDE RÉSERVE’ & ‘CUVÉE ’R’ EXTRA BRUT’