the house champagne

Utskrift

 mv LAURENT-PERRIER ‘LA CUVÉE’

NM | Tour-sûr-Marne | Frankrike | importör Bibendum | SBnr 78773 409sek | 50pn 15pm 35ch | 75(78)p

RJ OM LAURENT-PERRIER Laurent-Perrier är efterkrigstidens största framgångssaga. Familjefirman höll på att försvinna under början av femtiotalet men tillhör i dag de absolut största och mest respekterade firmorna i Champagne. Huset grundades av Monsieur Laurent, en tunnbindare från Chigny-les-Roses. Hans son gifte sig med Mathilde Perrier, en enträget målmedveten kvinna som gjorde huset etablerat. Första världskriget tärde hårt på firmans fortbestånd, då flera av de tilltänkta efterträdarna stupade i kriget. Marie-Louise de Nonancourt köpte firman vid andra världskrigets utbrott. Hennes son, som hon tänkt sig skulle driva företaget, dog också han i kriget. Hennes andre son, Bernard, som var aktiv inom motståndsrörelsen klarade sig helskinnad och kunde återvända hem för att ta över verksamheten. I dag ingår Laurent-Perrier i ett holdingbolag som förutom champagnehusen Salon, Delamotte, Lemoine och De Castellane styr flera andra kända vinproducenter i Frankrike. Laurent-Perrier äger själva endast 100 hektar, men har odlarkontrakt på ca 800 hektar. Firman är känd för sin kliniskt rena anläggning där oxidation undviks till varje pris. Vinmakaren Michel Fauconnet lovprisas på många håll för sina fruktiga och eleganta cuvéer. Standardchampagnen, rosén, Ultra Brut och årgångsvinet är alla pålitliga trotjänare. Husets verkliga trumfkort är emellertid Grand Siècle som vackert tapetserar även den mest kräsnes gom. En underbart komplex champagne i världsklass.

TASTING NOTE ‘Laurent-Perrier La Cuvée har delikata aromer av färsk citrus, vita blommor och med en lätt brödighet. Smaken är mycket bra balanserad med en krispig syra och en fantastiskt fin elegant mousse. Att en huschampagne innehåller över 40% chardonnay är extremt unikt, i detta fall ingår mer än hälften av den åtråvärda druvan. Tillverkad genom den klassiska champagnemetoden där vinet har fått sekundärjäsa på flaska. Cuvéen är en blandning av de bästa vinerna från över 100 vingårdar som valts ut av Laurent-Perrier. Omkring 20-30% av vinet är reserve wine för att säkerställa en jämn och perfekt kvalité år efter år. Vinet lagras i minst fyra år på sin jästfällning innan degorgering.’

 

ALL-TIMER HOUSE CHAMPAGNES

A

ALFRED GARTIEN ’BRUT CLASSIQUE’

ANDRÉ CLOUET ’BRUT GRANDE RÉSERVE’ & ’SILVER BRUT’ & ’ROSÉ’

AYALA ‘ZÉRO DOSAGE’

B

BARNAUT ‘GRANDE RESERVE’

BARON FUENTÉ ʼBRUTʼ

BÉNARD-PITOIS ‘BRUT’

BERGERONEAU-MARION ‘CLOS des BERGERONNEAU’ 2008

BILLECART-SALMON ‘BRUT RÉSERVE’

BRICE ’BRUT TRADITION’, ‘BOUZY GRAND CRU’, ’VERZENAY GRAND CRU’

BOIZEL ‘BRUT RÉSERVE

BOLLINGER ‘SPECIAL CUVÉE BRUT’ & ʼROSÉʼ

FRANCK de BONVILLE `GRAND CRU SÉLECTION`

C

CATTIER ‘CLOS du MOULIN’

CHARLES DUFOUR ‘BISTRøTAGE’, VINORAMA #3, VINORAMA #3, VINORAMA #5 

CHARLES HEIDSIECK ‘BRUT RÉSERVE’

de CASTELLANE ‘BRUT TRADITION’

CHANOINE ’TSARINE CUVÉE PREMIUM’

GUY CHARLEMAGNE ‘RÉSERVE BRUT’

RAOUL COLLET ‘GRANDE RÉSERVE BRUT’

COMTESSE LAFOND ‘CANTENEUR BRUT’

D

DEHOURS ‘LIEUT-DITS MAISONCELLE’ 2004

DELAMOTTE ‘BRUT’

DEUTZ ‘BRUT CLASSIC’

DIEBOLT-VALLOIS ʼTRADITIONʼ & ‘PRÉSTIGE’

DUFOUR par CHARLES ‘BISTRøTAGE’ (08)

DUVAL-LEROY ‘FLEUR de CHAMPAGNE’ & ‘BRUT ORGANIC’

E

EGLY-OURIET ’LES VIGNES DE VRIGNY 1er CRU’ & ʼBRUT TRADITIONʼ

F

NICOLAS FEUILLATTE ‘RÉSERVE PARTICULIÈRE’ & ‘BRUT EXTREM’ NON DOSAGE’ & ‘BLANC DE BLANCS’ 2000 & 2004 

G

GATINOIS ‘BRUT TRADITION’

GEORGES VESSELLE ‘BRUT’ & ‘BRUT ZERO’ 2008

GOSSET ‘GRANDE RÉSERVE’ & ‘GRANDE ROSÉ’ 

GRÖNSTEDTS ‘BRUT’

H

HATT et SÖNER ‘GRANDE CUVÉE 1er cru’ 2010, 2011, 2009, 2008 & ‘EXTRA BRUT’ 2011, 2010, 2007

HENRI GIRAUD ‘HOMMAGE à FRANCOIS HÉMART’ 

HENRIOT `BLANC de SOUVERAIN`

J

JACQUESSON ʼCUVÉE 732ʼ & ʼCUVÉE 733ʼ & ʼCUVÉE 734ʼ & ʼCUVÉE 735ʼ & ʼCUVÉE 736ʼ & ʼCUVÉE 737ʼ & ‘Cuvée no740’

K

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ 

L

LANSON ‘BLACK LABEL’

LARMANDIER-BERNIER ‘TERRE de VERTUS’

LAURENT-PERRIER ‘BRUT’ & ‘ULTRA BRUT’ & ’CUVÉE ROSÉ’ & ‘LA CUVÉE’

LECLER-BRIANT ‘BRUT RÉSERVE’

LE MESNIL  ́GRAND CRU BRUT ́

M

de MERIC ’GRAND RÉSERVE SOUS BOIS’

MOËT & CHANDON ’GRAND VINTAGE’ 2006

MUMM ‘CORDON ROUGE’, ‘GRAND CRU’ & 2006 ‘MILLÉSIME’

P

PALMER & Co. ‘BLANC de NOIRS’, ‘BRUT’, ‘BLANC de BLANCS’ 2008, ‘MILLÉSIME, 2008

PERRIER JOUET ʼGRAND BRUTʼ

PORTOIS-LEBRUN ʼINSTANT BRUTʼ

PHILIPPE GONET ’BRUT RÉSERVE’

JACQUES PICARD ʻGRAND RÉSERVE BRUT’

PIERRE PETERS ‘CUVÉE de RÉSERVE’

PIPER-HEIDSIECK ’BRUT’, ‘MILLÉSIME’ 2006, ‘CUVÉE ESSENTIEL’

PHILIPPONNAT ‘ROYALE RÉSERVE’

POL ROGER ‘BRUT RÉSERVE’

POMMERY ’BRUT ROYAL’

R

LOUIS ROEDERER ’BRUT PRÉMIER’

S

SAINT GALL ‘BLANC de BLANCS BRUT’ & ‘BLANC de BLANCS 1er cru’

JACQUES SELOSSE ʼBRUT INITIALEʼ

de SOUSA ‘CUVÉE 3A’ & ‘CUVÉE des CAUDALIES’

T

TAITTINGER ‘BRUT RÉSERVE’ & ‘LES FOLIES DE LA MARQUETTERIE’ & ‘MILLÉSIME’ 2004, 2006

TARLANT ’BRUT ZERO CLASSIC’

TENDIL & LOMBARDI ‘CUVÉE BRUT’ 

MICHEL TURGY ‘RÉSERVE SÉLECTION’ 

V

de VENOGE ‘CORDON BLEU BRUT’

de VENOGE ’BLANC de NOIRS’ (2006)

de VENOGE ‘DES PRINCES’ 1993

de VENOGE ‘LOUIS XV ROSÉ’ 2002

VEUVE CLICQUOT ‘EXTRA BRUT EXTRA OLD’

VEUVE FOURNY ‘GRANDE RÉSERVE’ & ‘CUVÉE ’R’ EXTRA BRUT’