the house champagne

Utskrift

mv Billecart-Salmon ‘Brut Réserve’

NM | Mareuil-sur-Aÿ | Frankrike | importör Lively Wines | SBnr 7454 | 35pn 30pm 35ch | 76(83)p

RJ OM BILLECART-SALMON Det är en sann glädje för varje vinentusiast att besöka det lilla välskötta huset i Mareuil-sur-Aÿ. Firman är mycket på modet just nu. De gör eleganta, sportiga viner som passar perfekt med »La nouvelle cuisine«. Firman grundades 1818 och har alltid satsat på kvalitetschampagne i en ganska lätt stil. Billecart har en mycket innovativ inställning till vinmakeriet. De är pionjärer inom kylstabilisering, vilket innebär att man sänker mustens temperatur till 5°C under två dygn, för att sedan tillsätta torkad jäst till jäsningen som sker på ståltankar under hela tre veckor. Den långsamma jäsningen möjliggörs genom att hålla tankens temperatur kring 12°C. Vinet måste sedan hettas upp till 18°C för att den malolaktiska jäsningen ska kunna genomföras. Sedan 1998 genomför vinmakaren François Domi lyckade experiment med ekfat från Louis Jadot i Bourgogne. En annan spännande nyhet är closvinet Clos Saint Hilaire. En storslagen blanc de noirs gjord från 50-åriga vinstockar i Mareüil-sur-Aÿ. Husets filosofi går ut på att undvika oxidation till varje pris. Smaken ska i största möjliga mån komma från druvan själv och inte av sekundäraromer från vinifikationen. Billecart köper in 95% av sina druvor från 23 mycket fina vingårdar. De egna druvorna utgörs av Pinot Noir från hembyn. Man har kontrakt med flera respekterade odlare från Grand cru-byarna Avize, Cramant och Le Mesnil. Husets friska, fruktiga och eleganta stil fick mig i många år att tro att Billecarts champagner borde konsumeras som unga. Storheten ligger i att de trots sin tidiga och direkta charm utvecklas på ett makalöst vackert sätt i källaren. Att det lilla huset skulle ha gjort världens genom tiderna två främsta champagner skriver jag inte under på, men jag är övertygad om att 59:an hade vunnit Millennieprovningen även med en annan jurysammansättning än vår. Helt enkelt en perfekt champagne utan några svåra aromer. Det roliga är att huset gjort flera viner som håller i stort sett samma höga klass. Passa på att köpa viner från Billecart-Salmon innan de blir lika dyra som Krug! Tyvärr har berömmelsen gjort att de årgångslösa vinerna producerats i för stora mängder och släppts för tidigt. Detta har kostat dem en värdefull stjärna trots att årgångsvinerna är precis lika bra som alltid.

OM BILLECART-SALMON Billecart-Salmon är på modet. Champagnehuset Billecart-Salmon är beläget i den pittoreska byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, strax utanför Epernay. Mareuil är ingen Grand Cru by, men anses av alla experter att minst hålla Grand Cru kvalitet. Det har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då huset grundades av Nicolas-Francois Billecart. I dag är det en välrenommerad, traditionsbunden champagnefirma med en jämn kvalitet och en personlig stil av elegans och finess.

Billecart-Salmon var tidigt pionjärer när det gäller kylstabilisering. Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor varpå man arbetar med jäsning på denna låga temperatur under två dagar. Husets filosofi är att till varje pris undvika oxidation av musten. Man vill att smaken skall komma från frukten och inte från de sekundäraromer som utvinns genom jäsningen.

Billecart kontrollerar hela sitt behov av druvor genom 27 långtidskontrakterade topp odlare, vars odlingar inte får ligga längre än 25 kilometer från viniferingsanläggningen. Många av dessa odlare hittar vi i Avize, Cramant och Le Mesnil. Den dell av mustern som de inte behöver (40 procent av mängden som köps in) säljer de till andra champagnehus.

 

ALL-TIMER HOUSE CHAMPAGNES

A

ALFRED GARTIEN ’BRUT CLASSIQUE’

ANDRÉ CLOUET ’BRUT GRANDE RÉSERVE’ & ’SILVER BRUT’ & ’ROSÉ’

AYALA ‘ZÉRO DOSAGE’

B

BARNAUT ‘GRANDE RESERVE’

BARON FUENTÉ ʼBRUTʼ

BÉNARD-PITOIS ‘BRUT’

BERGERONEAU-MARION ‘CLOS des BERGERONNEAU’ 2008

BILLECART-SALMON ‘BRUT RÉSERVE’

BRICE ’BRUT TRADITION’, ‘BOUZY GRAND CRU’, ’VERZENAY GRAND CRU’

BOIZEL ‘BRUT RÉSERVE

BOLLINGER ‘SPECIAL CUVÉE BRUT’ & ʼROSÉʼ

FRANCK de BONVILLE `GRAND CRU SÉLECTION`

C

CATTIER ‘CLOS du MOULIN’

CHARLES DUFOUR ‘BISTRøTAGE’, VINORAMA #3, VINORAMA #3, VINORAMA #5 

CHARLES HEIDSIECK ‘BRUT RÉSERVE’

de CASTELLANE ‘BRUT TRADITION’

CHANOINE ’TSARINE CUVÉE PREMIUM’

GUY CHARLEMAGNE ‘RÉSERVE BRUT’

RAOUL COLLET ‘GRANDE RÉSERVE BRUT’

COMTESSE LAFOND ‘CANTENEUR BRUT’

D

DEHOURS ‘LIEUT-DITS MAISONCELLE’ 2004

DELAMOTTE ‘BRUT’

DEUTZ ‘BRUT CLASSIC’

DIEBOLT-VALLOIS ʼTRADITIONʼ & ‘PRÉSTIGE’

DUFOUR par CHARLES ‘BISTRøTAGE’ (08)

DUVAL-LEROY ‘FLEUR de CHAMPAGNE’ & ‘BRUT ORGANIC’

E

EGLY-OURIET ’LES VIGNES DE VRIGNY 1er CRU’ & ʼBRUT TRADITIONʼ

F

NICOLAS FEUILLATTE ‘RÉSERVE PARTICULIÈRE’ & ‘BRUT EXTREM’ NON DOSAGE’ & ‘BLANC DE BLANCS’ 2000 & 2004 

G

GATINOIS ‘BRUT TRADITION’

GEORGES VESSELLE ‘BRUT’ & ‘BRUT ZERO’ 2008

GOSSET ‘GRANDE RÉSERVE’ & ‘GRANDE ROSÉ’ 

GRÖNSTEDTS ‘BRUT’

H

HATT et SÖNER ‘GRANDE CUVÉE 1er cru’ 2010, 2011, 2009, 2008 & ‘EXTRA BRUT’ 2011, 2010, 2007

HENRI GIRAUD ‘HOMMAGE à FRANCOIS HÉMART’ 

HENRIOT `BLANC de SOUVERAIN`

J

JACQUESSON ʼCUVÉE 732ʼ & ʼCUVÉE 733ʼ & ʼCUVÉE 734ʼ & ʼCUVÉE 735ʼ & ʼCUVÉE 736ʼ & ʼCUVÉE 737ʼ & ‘Cuvée no740’

K

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ 

L

LANSON ‘BLACK LABEL’

LARMANDIER-BERNIER ‘TERRE de VERTUS’

LAURENT-PERRIER ‘BRUT’ & ‘ULTRA BRUT’ & ’CUVÉE ROSÉ’

LECLER-BRIANT ‘BRUT RÉSERVE’

LE MESNIL  ́GRAND CRU BRUT ́

M

de MERIC ’GRAND RÉSERVE SOUS BOIS’

MOËT & CHANDON ’GRAND VINTAGE’ 2006

MUMM ‘CORDON ROUGE’, ‘GRAND CRU’ & 2006 ‘MILLÉSIME’

P

PALMER & Co. ‘BLANC de NOIRS’, ‘BRUT’, ‘BLANC de BLANCS’ 2008, ‘MILLÉSIME, 2008

PERRIER JOUET ʼGRAND BRUTʼ

PORTOIS-LEBRUN ʼINSTANT BRUTʼ

PHILIPPE GONET ’BRUT RÉSERVE’

JACQUES PICARD ʻGRAND RÉSERVE BRUT’

PIERRE PETERS ‘CUVÉE de RÉSERVE’

PIPER-HEIDSIECK ’BRUT’, ‘MILLÉSIME’ 2006, ‘CUVÉE ESSENTIEL’

PHILIPPONNAT ‘ROYALE RÉSERVE’

POL ROGER ‘BRUT RÉSERVE’

POMMERY ’BRUT ROYAL’

R

LOUIS ROEDERER ’BRUT PRÉMIER’

S

SAINT GALL ‘BLANC de BLANCS BRUT’ & ‘BLANC de BLANCS 1er cru’

JACQUES SELOSSE ʼBRUT INITIALEʼ

de SOUSA ‘CUVÉE 3A’ & ‘CUVÉE des CAUDALIES’

T

TAITTINGER ‘BRUT RÉSERVE’ & ‘LES FOLIES DE LA MARQUETTERIE’ & ‘MILLÉSIME’ 2004, 2006

TARLANT ’BRUT ZERO CLASSIC’

TENDIL & LOMBARDI ‘CUVÉE BRUT’ 

MICHEL TURGY ‘RÉSERVE SÉLECTION’ 

V

de VENOGE ‘CORDON BLEU BRUT’

de VENOGE ’BLANC de NOIRS’ (2006)

de VENOGE ‘DES PRINCES’ 1993

de VENOGE ‘LOUIS XV ROSÉ’ 2002

VEUVE CLICQUOT ‘EXTRA BRUT EXTRA OLD’

VEUVE FOURNY ‘GRANDE RÉSERVE’ & ‘CUVÉE ’R’ EXTRA BRUT’