Utskrift

Richard Juhlin

Richard Juhlin

Champagneguru / The Richard Juhlin Champagne Club

‘Richard Juhlin är en av världens absolut främsta champagnekännare. Han har genom att klassificera närmare tio tusen champagner gjort den mest omfattande genomgången av distriktet Champagne och dess viner som någonsin gjorts. Det är ett storartat arbete. Han är en verklig ambassadör för regionen Champagne-Ardenne i Sverige och i hela världen och den här utmärkelsen är ett sätt att tacka honom,’ säger Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix

Björnstierne Antonson

Björnstierne Antonson

Head Sommelier & Champagne Bar Manager / The Champagne Bar by Richard Juhlin

Han är en av Sveriges mesta kända och främsta sommelierer med en seger som Svensk Mästare 2003 och 13 silver på nationella och internationella mästerskap. Han ingick i den andra kullen av studenter som utbildade sig till sommelier och högre måltidskunskap i Grythyttan i mitten av 1990-talet. Richards wing-man sedan maj 2004.

Herman Nordlöw

Herman Nordlöw

IT & administration / The Richard Juhlin Champagne Club

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris ipsum arcu, pharetra vitae lacinia eget, malesuada in justo. Sed accumsan ex eu rutrum venenatis. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Ut consectetur dui porta neque feugiat aliquam. Aliquam sed finibus purus, sit amet ultricies urna. Cras malesuada mattis sollicitudin. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae;

Bertil Norrby

Bertil Norrby

Managing Partner / The Richard Juhlin Champagne Club

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris ipsum arcu, pharetra vitae lacinia eget, malesuada in justo. Sed accumsan ex eu rutrum venenatis. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Ut consectetur dui porta neque feugiat aliquam. Aliquam sed finibus purus, sit amet ultricies urna. Cras malesuada mattis sollicitudin. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae;

Max Garberg

Max Garberg

Champagne Sommelier / The Champagne Bar by Richard Juhlin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris ipsum arcu, pharetra vitae lacinia eget, malesuada in justo. Sed accumsan ex eu rutrum venenatis. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Ut consectetur dui porta neque feugiat aliquam. Aliquam sed finibus purus, sit amet ultricies urna. Cras malesuada mattis sollicitudin. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae;

– Världsledande champagneexpert

– Högt aktad vinkännare

– Författare till sju böcker om champagne.

– Föreläsare, provningshållare, TV-personlighet

 

Behärskar bäst ämnet Champagne, men är även högt aktad vinkännare.

Anses som världens främsta champagneexpert.

 

HÖJDPUNKTER I KARRIÄREN Champagneexperten Richard Juhlin utnämns 2013 till Riddare av Franska Hederslegionen enligt ett beslut av Frankrikes president François Hollande. Utnämningen delas ut av Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix under en ceremoni på Frankrikes residens. Dubbad till riddare i Champagne (Chevalier del Arc) 1997. Tog världsrekord i antal provade champagner 1998 och håller det fortfarande. Är i dag uppe i över 10 000 champagner. Arrangerade och satt med i juryn vid den internationellt mycket uppmärksammade ’Millenniumprovningen’ 1999, där världens främsta champagne genom tiderna utsågs.

 

BÖCKER Skrev auktionskatalogen till den första stora champagneauktionen i New York. Sålde även signerade flaskor från ’The Richard Juhlin Collection’. Boklansering i Rockefeller Center av boken ’2000 Champagnes’ med Christies. Champagneauktion i december 2000 med Sothebys i London samt lansering av boken ’The Great Tasting’ som i december 2001 utsågs till världens bästa bok om franska viner vid inofficiella kokboks-VM i Frankrike. Även boken ’3000 Champagner’ erhöll samma titel i Barcelona 2004 och på hemmaplan fick denna bok pris som landets främsta måltidsbok alla kategorier 2003. Samt belänades med ’Best Book on French Wines in the World’ vid ’the World Cook Book Awards’ samma år. Richard har även dekorerats med ’Ordre du Mérite Agricole’ av franska jordbruksministern 2002 och upphöjd till den högsta nivån 2010. ’4000 Champagnes’ blev utvald som ’the best Book on French Wines through All Times’ vid ’The Gourmand Awards’ i Frankfurt. Richard är en av endast två vinboksförfattare som har erhålli tre världsmästartitlar för sina vinböcker. ’A scent of Champagne’ översattes till fem språk och vann den åtråvärda titeln ’Best wine book in the world’ vid ’the World Cook Book Awards’ i Beijing och blev belönad ’Hall of Fame’. Nästa stora bokprojekt blir lanseringen av ’Champagne Hiking’ i december’17.

 

ANNAN MEDIA Richard skriver artiklar på frilans-basis med återkommande uppdrag främst hos Decanter, La Revue de Champagne, Spectacle du Monde och Wine International. Richard gjorde filmen ’Treasures of Champagne’ med SVT som betecknas som en av deras främsta försäljningssuccéer på senare år. I dagsläget såld till 17 länder. I samband med festivalen i Cannes höll Richard och Pontus Gårdinger en champagneprovning i festivalpalatset (’99). Programmet belönades med coverbild på SVT:s försäljningsbroschyr.

Richard har även täckt halva första sidan i DI med sin bild i samband med ’Millenniumprovningen’. Flitigt medverkande i diverse TV-program, främst kring nyår. 2012 lanserades TV-serien ’Nesevis’ för NRK där Richard utbildade tittarna i hur man använder doftsinnet i sitt vardagliga liv.

Sedan 2014 är Richard huvuddomare (regional chair) för Champagne i världens största vintävling Decanter World Wine Awards.

 

ARBETSLIVSERFARENHET Med sin GIH-utbildning som bas arbetade Richard i tio år som idrottslärare innan hobbyn med vinprovning och skrivande tog över helt. Sedan några år tillbaka har Richard ”The Juhlin Champagne Company”. Ett företag som kretsar kring Richards expertis i ämnet Champagne. Han driver The Richard Juhlin Champagne Club, gör TV-program, arrangerar resor, utför källarkonsultation, middagar och framförallt leder vinprovningar med tillhörande föreläsning i ämnet världen över.

MÅLGRUPP VID FÖRELÄSNINGAR Folk med öppet sinne. Budskapet brukar gå hem hos alla typer av grupper. Richard anlitas oftast av företag som vill göra något minnesvärt och annorlunda för sina kunder eller anställda. Undantagsvis anlitas Richard också för att tala om hur man använder sina sinnen eller fokusering, hur man blir världsbäst på något eller liknande sidospår. Givetvis är Richard också flitigt anlitad av människor i mat- och vinbranschen för seminarier på ett mer avancerat plan. Upplevelsen blir som allra störst om gruppen saknar baskunskaper i ämnet.

BESKRIVNING AV RICHARD SOM FÖRELÄSARE Efter sina tio år som lärare har Richard förmågan att fånga en publik. Scenvanan är i dag stor efter de internationella uppdrag han utfört. Eftersom hans åhörare kan vara av så olika sammansättning från gång till gång har han lärt sig att läsa av publiken och agera kameleont. Hans framtoning är alltid trevlig och lätt humoristisk med avsikt att dra ned på snobbinställningen som finns inbyggd i ämnet som sådant. Hans målsättning med föredraget/provningen är i första hand att åhörarna ska tycka att ämnet är så intressant att de kommer att umgås med drycken champagne på ett helt annat sätt efter att ha lyssnat på honom och fått chans att själva använda sina sensoriska sinnen under provningen. I andra hand vill han ge en underhållande stund. I tredje hand kommer inhämtandet av kunskap. Allt detta sker givetvis också genom att han på olika sätt marknadsför sig själv och sitt kunnande som något stort och fascinerande. Hans målande sätt att beskriva vinerna i kombination med de stora pedagogiska talanger han besitter fängslar alltid publiken.

REFERENSER Tord Magnusson, Prinsessan Christina, Mattias Klum, Lasse Berghagen, Hannes Holm, Sissela Kyle, Travellers Club, Young presidents Organisation, Serena Sutcliffe. Robert Joseph, Edouard Cointreau, Michael Broadbent, Janne Schaffer, Anders Röttorp, Mats Hanzon, Joakim Häggman, Henri Krug, Christian Pol-Roger, Prince Alain de Polignac, Richard Geoffroy, Patricia Kluge, CIVC.

Björnstierne Antonson

Björnstierne Antonson

HEAD SOMMELIER & CHAMPAGNE BAR MANAGER / THE CHAMPAGNE BAR BY RICHARD JUHLIN

Han är en av Sveriges mesta kända och främsta sommelierer med en seger som Svensk Mästare 2003 och 13 silver på nationella och internationella mästerskap. Han ingick i den andra kullen av studenter som utbildade sig till sommelier och högre måltidskunskap i Grythyttan i mitten av 1990-talet. Richards wing-man sedan maj 2004.

BJÖRNSTIERNE ANTONSON aka #thechampagnesommelier

Head Sommelier & Champagne Bar Manager.

Han är en av Sveriges mesta och främsta tävlingssommelierer med en seger som Svensk Mästare 2003 och 13 silver på nationella och internationella mästerskap. Han ingick i den andra kullen av studenter som utbildade sig till sommelier och högre måltidskunskap i Grythyttan i mitten av 1990-talet.

Björnstierne kom därefter att arbeta på Vinkällaren Grappe, startade upp den lika gemytliga som utmärkta vinbaren Baràvin som tyvärr inte längre finns kvar, därefter som på chefssommelier i F12-gruppen, Vinbaren på Gondolen och Vassa Eggen. En tid arbetade han som marknadschef hos Vin Direkt, en liten kvalitetsdriven firma som bland annat var stora på viner från Bourgogne, Champagne, Toscana och Piemonte. Efter ett par års utlandsvistelse, kom Björnstierne tillbaka till Sverige i mars 2008. Är sedan 2016 domare i världens tyngsta vintävling Decanter World Wine Awards (London).

Numera möter man honom som creative head sommelier på Richard Juhlin Champagne Club i Sthlm.

Björnstierne har myntat uttrycket ‘Vinosofin’; Enligt teosofin kan människan enbart finna harmoni i konsten. Sommelierens nya livsåskådning vinosofin handlar om att människan enbart upplever harmonin genom vinet. 

Björnstierne minns med glädje sina barndoms somrar i källarna i Trier som liten gosse. Har givetvis samplat det kluckande ljudet av Latour 82 i Riedelglas och använder det som mobilsignal. Han lyssnar med stor behållning på Glenn Gould, gärna Bach’s Goldbergvariationer, 1981 års konserter. Favoritpersedel är tastevin. Han äter gärna rött kött och dricker Claret, men vet inte varför! Blev nyligen utnämnd som årets medborgare i Pauillac, blev givetvis mycket stolt, men konfunderad då han inte bor i Pauillac. Trots sin marina uppväxt, började han inte uppskatta vita viner förrän ganska sent, runt 13-årsåldern. Favoritsemestern tillbringas i rum nr 11 på det diskreta, men lyxiga L’ Hotel de Beaune. Han är för övrigt mycket svag för stora viner från Champagne, Wachau, Bourgogne, Rheingau, Ribera del Duero och Piemonte.

 

 

 Franska Hederslegionen

Franska Hederslegionen

The Champagne Legion / Franska Hederslegionen

Hederslegionen (franska: Ordre national de la Légion d'honneur), är en fransk orden instiftad den 19 maj 1802 av Napoleon Bonaparte och är Frankrikes förnämsta statsorden. Den utdelas av Frankrikes president, som är ordens stormästare, genom dekret och på förslag från regeringen och ordens grand chancelier (storkansler). Ordenstecknet är en stjärna med fem dubbla strålar, vitemaljerad och med knoppar på de tio spetsarna. Strålarna knyts samman av en grönemaljerad krans av ek- och lagerblad (före 1870 fanns här en krona. Stjärnan, knopparna och kransens stjälkar är i silver för riddare och förgyllt silver för officerare. I mitten finns en guldmedaljong med Ceres huvud i profil som symbol för Republiken, omgiven av en blå cirkel med orden République Française (Franska republiken). Hederslegionens motto är ‘Honneur et Patrie’ (Heder and Hemland).

 

The Champagne Club

The Champagne Club

/ The Champagne Club

RICHARD JUHLIN CHAMPAGNE CLUB är världens största oberoende bedömare av champagneindustrin med över 10 000 unika tasting notes av champagne (i särklass mest omfattande i världen). CHAMPAGNE CLUB hanterar allt som har med champagne att göra, utom import av densamme: Champagnebar, champagneprovnigar, resor till champagne, champagnemiddagar, champagnesabrering, champagnetorn, bloggar, skriver artiklar & opinionsbildar kring & om champagne. Nätverket kring RICHARD JUHLIN CHAMPAGNE CLUB består av champagneproducenter, importörer på den svenska marknaden, internationella vinhandlare, kunder, gäster, medlemmar, champagnesamlare & kösmästare samt media.