the people

Utskrift

RICHARD JUHLIN

– Världsledande champagneexpert
– Högt aktad vinkännare
– Författare till fyra böcker om champagne.
– Föreläsare, provningshållare, TV-personlighet

Behärskar bäst ämnet Champagne, men är även högt aktad vinkännare. Anses som världens främsta champagneexpert.

Höjdpunkter i karriären

Champagneexperten Richard Juhlin utnämns 2013 till Riddare av Franska Hederslegionen enligt ett beslut av Frankrikes president François Hollande. Utnämningen delas ut av Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix under en ceremoni på Frankrikes residens.

– ‘Richard Juhlin är en av världens absolut främsta champagnekännare. Han har genom att klassificera fler än åtta tusen champagner gjort den mest omfattande genomgången av distriktet Champagne och dess viner som någonsin gjorts. Det är ett storartat arbete. Han är en verklig ambassadör för regionen Champagne-Ardenne i Sverige och i hela världen och den här utmärkelsen är ett sätt att tacka honom,’ säger Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix i en kommentar.

Dubbad till riddare i Champagne 1997. Tog världsrekord i antal provade champagner 1998 och håller det fortfarande. Är i dag uppe i fler än 6000 champagner. Arrangerade och satt med i juryn vid den internationellt mycket uppmärksammade Millenniumprovningen 1999, där världens främsta champagne genom tiderna utsågs.

Skrev auktionskatalogen till den första stora champagneauktionen i New York. Sålde även signerade flaskor från The Richard Juhlin Collection. Boklansering i Rockefeller Center av boken ”2000 Champagnes” med Christies.

Champagneauktion i december 2000 med Sothebys i London samt lansering av boken ”The Great Tasting” som i december 2001 utsågs till världens bästa bok om franska viner vid inofficiella kokboks-VM i Frankrike. Även boken ”3000 Champagner” erhöll samma titel i Barcelona 2004 och på hemmaplan fick denna bok pris som landets främsta måltidsbok alla kategorier 2003. Richard har även dekorerats med Merite de Agricole av franska jordbruksministern 2002.

Richard skriver artiklar på frilans-basis med återkommande uppdrag främst hos Decanter, La Revue de Champagne, Spectacle du Monde och Wine International. Richard gjorde filmen ”Treasures of Champagne” med SVT som betecknas som en av deras främsta försäljningssuccéer på senare år. I dagsläget såld till 14 länder. I samband med festivalen i Cannes höll Richard och Pontus Gårdinger en champagneprovning i festivalpalatset. Programmet belönades med coverbild på SVT:s försäljningsbroschyr.

Richard har även täckt halva första sidan i DI med sin bild i samband med millennieprovningen. Flitigt medverkande i diverse TV-program, främst kring nyår. Arbetar just nu med ett internationellt TV-projekt kring sin ”Champagne & Food Tour” som inleddes i Sverige och ska exporteras som koncept till övriga världen i olika steg.

Arbetslivserfarenhet
Med sin GIH-utbildning som bas arbetade Richard i tio år som idrottslärare innan hobbyn med vinprovning och skrivande tog över helt. Sedan några år tillbaka har Richard ”The Juhlin Champagne Company”. Ett företag som kretsar kring Richards expertis i ämnet Champagne. Han driver The Richard Juhlin Champagne Club, gör TV-program, arrangerar resor, utför källarkonsultation, middagar och framförallt leder vinprovningar med tillhörande föreläsning i ämnet världen över.

Målgrupp vid föreläsningar
Folk med öppet sinne. Budskapet brukar gå hem hos alla typer av grupper. Richard anlitas oftast av företag som vill göra något minnesvärt och annorlunda för sina kunder eller anställda. Undantagsvis anlitas Richard också för att tala om hur man använder sina sinnen eller fokusering, hur man blir världsbäst på något eller liknande sidospår. Givetvis är Richard också flitigt anlitad av människor i mat- och vinbranschen för seminarier på ett mer avancerat plan. Upplevelsen blir som allra störst om gruppen saknar baskunskaper i ämnet.

Beskrivning av Richard som föreläsare
Efter sina tio år som lärare har Richard förmågan att fånga en publik. Scenvanan är i dag stor efter de internationella uppdrag han utfört. Eftersom hans åhörare kan vara av så olika sammansättning från gång till gång har han lärt sig att läsa av publiken och agera kameleont. Hans framtoning är alltid trevlig och lätt humoristisk med avsikt att dra ned på snobbinställningen som finns inbyggd i ämnet som sådant. Hans målsättning med föredraget/provningen är i första hand att åhörarna ska tycka att ämnet är så intressant att de kommer att umgås med drycken champagne på ett helt annat sätt efter att ha lyssnat på honom och fått chans att själva använda sina sensoriska sinnen under provningen. I andra hand vill han ge en underhållande stund. I tredje hand kommer inhämtandet av kunskap. Allt detta sker givetvis också genom att han på olika sätt marknadsför sig själv och sitt kunnande som något stort och fascinerande. Hans målande sätt att beskriva vinerna i kombination med de stora pedagogiska talanger han besitter fängslar alltid publiken.

Referenser
Tord Magnusson, Prinsessan Christina, Mattias Klum, Lasse Berghagen, Hannes Holm, Sissela Kyle, Travellers Club, Young presidents Organisation, Serena Sutcliffe. Robert Joseph, Edouard Cointreau, Michael Broadbent, Janne Schaffer, Anders Röttorp, Mats Hanzon, Joakim Häggman, Henri Krug, Christian Pol-Roger, Prince Alain de Polignac, Richard Geoffroy, Patricia Kluge, CIVC.

BJÖRNSTIERNE ANTONSON

Head Sommelier & Champagne Bar Manager.

Han är en av Sveriges mesta och främsta tävlingssommelierer med en seger som Svensk Mästare 2003 och 13 silver på nationella och internationella mästerskap. Han ingick i den andra kullen av studenter som utbildade sig till sommelier och högre måltidskunskap i Grythyttan i mitten av 1990-talet.

Björnstierne kom därefter att arbeta på Vinkällaren Grappe, startade upp den lika gemytliga som utmärkta vinbaren Baràvin som tyvärr inte längre finns kvar, därefter som på chefssommelier i F12-gruppen, Vinbaren på Gondolen och Vassa Eggen. En tid arbetade han som marknadschef hos Vin Direkt, en liten kvalitetsdriven firma som bland annat var stora på viner från Bourgogne, Champagne, Toscana och Piemonte. Efter ett par års utlandsvistelse, kom Björnstierne tillbaka till Sverige i mars 2008.

Numera möter man honom som creative head sommelier på Richard Juhlin Champagne Club i Sthlm.

Björnstierne har myntat uttrycket ‘Vinosofin’; Enligt teosofin kan människan enbart finna harmoni i konsten. Sommelierens nya livsåskådning vinosofin handlar om att människan enbart upplever harmonin genom vinet. 

Björnstierne minns med glädje sina barndoms somrar i källarna i Trier som liten gosse. Har givetvis samplat det kluckande ljudet av Latour 82 i Riedelglas och använder det som mobilsignal. Han lyssnar med stor behållning på Glenn Gould, gärna Bach’s Goldbergvariationer, 1981 års konserter. Favoritpersedel är tastevin. Han äter gärna rött kött och dricker Claret, men vet inte varför! Blev nyligen utnämnd som årets medborgare i Pauillac, blev givetvis mycket stolt, men konfunderad då han inte bor i Pauillac. Trots sin marina uppväxt, började han inte uppskatta vita viner förrän ganska sent, runt 13-årsåldern. Favoritsemestern tillbringas i rum nr 11 på det diskreta, men lyxiga L’ Hotel de Beaune. Han är för övrigt mycket svag för stora viner från Champagne, Wachau, Bourgogne, Rheingau, Ribera del Duero och Piemonte.