the tastings 2015 @ the champagne bar by Richard Juhlin

Under 2015 kommer vi att genomföra ett antal intressanta provningar för er medlemmar. Vi har på olika sätt under det senaste två åren förvärvat en hel del mycket intressanta champagner. Provningarna kommer att hållas på torsdagar i vårt chambre separée på Egoïste i MOOD STHLM. Bordet kommer att husera 12 exklusiva platser (om inget annat uppges). Så när inbjudan kommer per mejl gäller det att vara snabb. Först till kvarn … Separata inbjudningar kommer per mejl.

Som medlem får man ta med 1 gäst till rabatterat pris, för ytterligare icke-medelms-deltagare gäller fullt pris. Om man är VIP eller Corporate member får man ta med fler gäster. Samtliga provningar startar 18:00 om inget annat anges.

Olika typer av vinglas

KRUG – torsdag 12 februari

RJ OM KRUG Krug är för mig något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. Krugfamiljen har använt samma metoder sedan huset grundades 1843 av Johann-Joseph Krug från Mainz. Det är knappast troligt att Krugs filosofi kommer att överges inom överskådlig tid, eftersom framgången varit så enorm. Alla viner från Krug är små mästerverk, där Grande Cuvée visserligen är något lättare och friskare än föregångaren Private Cuvée, men med några extra år i källaren slår den ut konkurrenternas årgångsviner.

DATUM torsdag 12 februari 18:00-20:00
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin @ egioste
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 1 200,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 1 500,00 kr
OSA senast 1 februari på tasting@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (aktuell kommersiell version)

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (’03-bas)

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (’04-bas)

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (’05-bas)

2000 KRUG ‘MILLÉSIME’

KRUG ‘ROSÉ’

Capulet-white.jpg

SELOSSE, ALCHEMISTEN FRÅN AVIZE – torsdag 19 mars

RJ OM SELOSSE Jag har flera gånger tidigare i boken nämnt Anselme Selosse, dels för att han är min favoritodlare, dels för att han är den mest specielle vinmakaren i hela Champagne. Den karismatiske Anselme är influerad av sin studietid vid Lycée Viticole i Beaune, där han gick tillsammans med flera berömda vinmakare från Bourgogne. Anselme var fast besluten om att försöka göra en stor champagne med bourgognemetoder. Hans far Jacques ägde redan några av de bästa landremsorna i Côte des Blancs fyllda med gamla vinstockar, så Anselme hade verkligen bra grundmaterial att arbeta med. I dag äger Anselme 4 hektar i Avize, 1 hektar i Oger, 1 hektar i Mesnil, 1 hektar i Cramant, 1 hektar i Ambonnay, 1 i Mareuil och 1 hektar i Aÿ. Läget i Aÿ ligger alldeles intill Bollingers Côte aux Enfants, varifrån Anselme gör en ekfatsvinifierad blanc de noirs. Alla Selosses 35 Chardonnaylägen vinifieras separat på små Bourgognefat köpta från olika ursprung. Perfektionisten Anselme gör nästan allting på egen hand. De gamla stockarna med en snittålder på 40 år beskärs maximalt för att minimera skördeuttaget. Druvorna skördas senare än de flesta och plockas var för sig. Efter pressningen tappas musten på 225-liters barriquer (20% nya fat) och stannar där i ett år. En gång i veckan lyfter Anselme upp fällningen med en stålstav på bourgognevis, för att berika vinet ytterligare. Processen kallas »bâtonnage«. Selosse undviker kategoriskt den malolaktiska jäsningen, vilket ger hans rika viner ett bett som är oslagbart. Vinerna lagras sedan upp till åtta år i flaskan före degorgeringen. I likhet med Krug behöver alla Selosses vällagrade viner minst ett halvt års flaskmognad efter degorgeringen för att bli tillgängliga. Dosagen är alltid mycket låg, och endast fruktsocker används för att bibehålla vinets naturliga balans. Selosses viner har gett champagne ytterligare en dimension med sin unika vinösa Chardonnaystil. Trollkarlen från Avize har snabbt blivit Champagnes kultodlare nummer ett, efter att ha blivit utsedd till Frankrikes bäste vinmakare alla kategorier år 1994 av tidningen Gault Millau. Berömmelsen till trots kostar hans sällsynta viner ingenting i jämförelse med Petrus, Romanée-Conti eller Krug Clos du Mesnil. Alla viner är magiska världsklassviner. Tack för att du finns Anselme!

DATUM torsdag 19 mars 8:00-20:00
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin @ egioste
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 950,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 1 200,00 kr
OSA senast 1 mars på tasting@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

JACQUES SELOSSE ‘INITIAL’ DEG 2009/05

JACQUES SELOSSE ‘INITIAL’ DEG 2014

JACQUES SELOSSE ‘V.O.’ DEG 2009/04

JACQUES SELOSSE ‘V.O.’ DEG 2014

JACQUES SELOSSE SUBSTANCE’ DEG 2009/12

JACQUES SELOSSE SUBSTANCE’ DEG 2014

 Capulet-white.jpg

DOM PÉRIGNON ROSÉ – torsdag 16 april

RJ OM DP Släkten Moët kommer ursprungligen från Holland, men har varit verksam i Champagne sedan 1400-talet. Champagnehuset grundades 1743 av Claude Moët, men fick sitt riktiga erkännande under Jean-Rémys ledning i början av 1800-talet. Napoleon, som studerade vid militärhögskolan i Brienne, blev god vän med Jean-Rémy, som snart blev borgmästare i Épernay. En osannolik framgångssaga hade inletts! För att Napoleon skulle ha ett värdigt ställe att bo på vid sina många besök i Champagne, uppfördes slottet Le Trianon mittemot Moët & Chandon på avenue de Champagne. Strax innan Napoleon greps och skickades till Elba, gjorde han ett besök hos Moët för att tilldela Jean-Rémy hederslegionen (Le Légion d’Honneur). Trots nederlaget vid Waterloo, fortsatte Moëts champagne att bli än populärare. 1832 ändrades namnet till Moët & Chandon och firman gjorde stor succé över hela den industriella världen. Redan vid sekelskiftet såldes miljontals flaskor och produktionen har ökat hela tiden bortsett från en liten tillbakagång i början på nittiotalet. I dag förfogar huset över 553 hektar i 44 byar, men det räcker inte långt. Eftersom hela 200 byar ingår i standard-cuvéen måste 75% av druvorna köpas in. Så mycket som 82% av totalproduktionen exporteras. Trots att Moët har nått en enorm framgång med sin enkla årgångslösa champagne är kvalitetssteget upp till samtliga årgångsviner gigantiskt. Det vanliga årgångsvinet är mycket pålitligt och bra. Dom Pérignon är förstås med rätta flaggskeppet. Första årgången av världens mest kända vin var 1921. Vad som är mindre känt är att alla årgångar av Dom Pérignon fram till 1943 egentligen var vanliga Moët-årgångar som fick genomgå transversage för att flytta vinet till repliker av 1700-talsflaskor. Just 21:an är utan tvekan firmans främsta årgångschampagne. Vilken som är den främsta Dom Pérignon som gjorts är betydligt mer omtvistat. De flesta satsar nog en slant på 61:an, även om jag personligen är extra svag för 64:an och numera även 76:an. Firmans styrka ligger i den stora palett av byar man har tillgång till vid skapandet av cuvéen. Fram till slutet av sextiotalet var Dom Pérignon konstant en av de tre främsta champagnerna alla kategorier. Richard Geoffroy och Benoit Gouez är två av världens främsta vinmakare och det är förtjusande att se vilka fria händer de får att skapa individuella cuvéer inom husets ramar och stil. 2002 och 2004 Moët Grand Vintage är strålande viner och i 2003 Dom Pérignon har Geoffroy skapat det mest långlivade och koncentrerade vinet sedan legendariska 1976. Allra mest njutbara är de oförglömliga Oenothèquevinerna. Det låter snobbigt, men både årgångsvinet och Dom Pérignon borde alltid konsumeras på magnum under Oenothèqueetikett eller som Grand Vintage Collection för att ge vinerna full rättvisa. Ett 4-stjärnigt hus med massor av 5-stjärniga viner.

DATUM torsdag 16 april 18:00-20:00
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin @ egioste
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 2 800,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 3 500,00 kr
OSA senast 1 april på tasting@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON ROSÉ’ 2004

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON ROSÉ’ 2002 MAGNUM

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON ROSÉ’ 2000

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON ROSÉ – P2’ 1995

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON OENOTHEQUE ROSÉ – P2’ 1993

Capulet-white.jpg

BIO-DYNAMISKA ODLARE – torsdag 7 maj

Den biodynamiska trenden har verkligen kommit till Champagne! För att låna våra uttrycket från våra vänner på Vin& Natur: Biodynami ger vin med stark känsla av ursprung, personlig karaktär och ärligt uttryck. Vinbönderna ser styrkan i frukten de odlar och marken de brukar. Deras mål är att göra levande viner utan eller med så lite tillsatser som möjligt. Levande viner som ger lust till mer!

DATUM torsdag 7 maj 18:00-20:00
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin @ egioste
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 750,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 950,00 kr
OSA senast 1 maj på tasting@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

LARMANDIER-BERNIER TERRE de VERTUS’ 2008

EMMANUEL BROCHET ‘HAUT CHARDONNAY’ 2006

ANDRÉ BEAUFORT ‘MILLÉSIME’ 1998

BÉRÈCHE ‘1ER CRU CRAMANT’ 2002

CHARLES DUFOUR ‘LA CHEVETRÉ BLANC de BLANCS” (10)

LAHERTE ‘LES 7 – LES CLOS’

EGLY-OURIET ‘BRUT TRADITION’

JÉROME PRÉVOST ‘LÉS BÉGUINES’ 2012

BÉRÈCHE ‘CAMPANIA REMENENSIS’ 2009

Capulet-white.jpg

EGLY-OURIET, KULTODLAREN FRÅN AMBONNAY – torsdag 11 juni

RJ OM EGLY-OURIET,Firman grundades 1930 och Michel Egly äger i dag 7,7 hektar i Ambonnay, 0,3 i Bouzy och 1,5 i Verzenay samt 2 hektar Meunier i Vrigny. Vinstockarna är i snitt över 35 år gamla och till prestigevinet 60 år. Vinerna är monstruöst stora och rika. Odlaren är mycket nära fem stjärnor genom sin fantastiska utveckling på senare år. Förmodligen den främsta Pinot Noirodlaren i hela Champagne numera. Hans eftersökta Blanc de Noirs Vielles Vignes kommer från druvor från Pinotstockar odlade 1946 som ger detta vin en extra tyngd och täthet. Frukten är massiv, mjuk och lagringspotentialen enorm. För varje upplaga lyckas han bättre och bättre. I dag är detta en Selosselik exotiskt ekig och biodynamiskt influerad jätteskumpa. Smaklagren är fantastiskt generösa och månghövdade. Enda Pinotodlaren som nosar på 5 stjärnor.

DATUM torsdag 11 juni 18:00-20:00
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin @ egioste
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 950,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 1 200,00 kr
OSA senast 1 juni på tasting@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

EGLY-OURIET ‘BRUT TRADITION’

EGLY-OURIET ‘LES VIGNES de VRIGNY’

EGLY-OURIET ‘EXTRA BRUT V.P.’

EGLY-OURIET ‘MILLÉSIME’ 2004

EGLY-OURIET ‘MILLÉSIME’ 2002

EGLY-OURIET ‘BLANC de NOIR VIEILLES VIGNES’

EGLY-OURIET ‘ROSÉ’

Capulet-white.jpg

DOM PÉRIGNON OENOTHÈQUE – torsdag 3 september

RJ OM DP Släkten Moët kommer ursprungligen från Holland, men har varit verksam i Champagne sedan 1400-talet. Champagnehuset grundades 1743 av Claude Moët, men fick sitt riktiga erkännande under Jean-Rémys ledning i början av 1800-talet. Napoleon, som studerade vid militärhögskolan i Brienne, blev god vän med Jean-Rémy, som snart blev borgmästare i Épernay. En osannolik framgångssaga hade inletts! För att Napoleon skulle ha ett värdigt ställe att bo på vid sina många besök i Champagne, uppfördes slottet Le Trianon mittemot Moët & Chandon på avenue de Champagne. Strax innan Napoleon greps och skickades till Elba, gjorde han ett besök hos Moët för att tilldela Jean-Rémy hederslegionen (Le Légion d’Honneur). Trots nederlaget vid Waterloo, fortsatte Moëts champagne att bli än populärare. 1832 ändrades namnet till Moët & Chandon och firman gjorde stor succé över hela den industriella världen. Redan vid sekelskiftet såldes miljontals flaskor och produktionen har ökat hela tiden bortsett från en liten tillbakagång i början på nittiotalet. I dag förfogar huset över 553 hektar i 44 byar, men det räcker inte långt. Eftersom hela 200 byar ingår i standard-cuvéen måste 75% av druvorna köpas in. Så mycket som 82% av totalproduktionen exporteras. Trots att Moët har nått en enorm framgång med sin enkla årgångslösa champagne är kvalitetssteget upp till samtliga årgångsviner gigantiskt. Det vanliga årgångsvinet är mycket pålitligt och bra. Dom Pérignon är förstås med rätta flaggskeppet. Första årgången av världens mest kända vin var 1921. Vad som är mindre känt är att alla årgångar av Dom Pérignon fram till 1943 egentligen var vanliga Moët-årgångar som fick genomgå transversage för att flytta vinet till repliker av 1700-talsflaskor. Just 21:an är utan tvekan firmans främsta årgångschampagne. Vilken som är den främsta Dom Pérignon som gjorts är betydligt mer omtvistat. De flesta satsar nog en slant på 61:an, även om jag personligen är extra svag för 64:an och numera även 76:an. Firmans styrka ligger i den stora palett av byar man har tillgång till vid skapandet av cuvéen. Fram till slutet av sextiotalet var Dom Pérignon konstant en av de tre främsta champagnerna alla kategorier. Richard Geoffroy och Benoit Gouez är två av världens främsta vinmakare och det är förtjusande att se vilka fria händer de får att skapa individuella cuvéer inom husets ramar och stil. 2002 och 2004 Moët Grand Vintage är strålande viner och i 2003 Dom Pérignon har Geoffroy skapat det mest långlivade och koncentrerade vinet sedan legendariska 1976. Allra mest njutbara är de oförglömliga Oenothèquevinerna. Det låter snobbigt, men både årgångsvinet och Dom Pérignon borde alltid konsumeras på magnum under Oenothèqueetikett eller som Grand Vintage Collection för att ge vinerna full rättvisa. Ett 4-stjärnigt hus med massor av 5-stjärniga viner.

DATUM torsdag 3 september 18:00-20:00
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin @ egioste
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 5 600,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 7 000,00 kr
OSA senast 15 augusti på tasting@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON OENOTHEQUE’ – P2′ 1998

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON OENOTHEQUE’ – P2′ 1996

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON OENOTHEQUE’ – P2′ 1995

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON OENOTHEQUE’ – P3′ 1975

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON OENOTHEQUE’ – P3′ 1971

MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON OENOTHEQUE’ – P3′ 1970