the tasting by Richard Juhlin

En champagnestund med den världsledande champagne­ experten Richard Juhlin är en upplevelse för livet. Det är en upplevelse att se fram emot, att frossa i för stunden och tänka tillbaka på varje gång man sätter sig ned med ett glas vin i handen. Er relation till vin i allmänhet och champagne i synnerhet kommer aldrig att vara densamma efter att ha lyssnat till Richards visdomsord och tagit del av hans smit­ tande och passionerade kunskap.

Richard Juhlin kan alltid skräddarsy sina provningar och föredrag efter kundens önskemål. Visst händer det att Richard blir anlitad som föreläsare med helt annan inriktning än champagne. Exempelvis har Richard givit anförande om:

• Vad som krävs för att bli bäst? • Sensorik, konsten att använda och förstå sina sinnen. • Att njuta av mat och dryck. • Att bli framgångsrik på det man gör genom

passionen för ämnet. • Vin och mat i kombination. • Föredragomvinprovningochvinkunskap

i allmänhet och direkt specificerade provningar. • Föredrag om andra viner än champagne.

Det händer också, lyckligtvis relativt sällan, att Richard håller seminarier om sig själv och Champagne utan att några viner provas. Champagneprovningarna och föredragen kan givetvis anpassas efter gruppens kunskapsnivå där restaurang­ personal eller mat­ och dryckesskolor får information på hög nivå. Vanligast är dock att Richard med sin pedagogiska styrka väcker nybörjarens lust genom en lättsam ton och ett avdramatiserat kåserande kombinerat med att ge deltagaren en överväldigande självupplevd provningserfarenhet.

De två huvudupplägg som Richard rekommenderar inne­ fattar både föredrag och provning i någon form.

Italesse_Stockholm_Richard Juhlin

CHAMPAGNEMIDDAGEN:

En lättsam och social tillställning som Richard inleder med en kort presentation av sig själv och av distriktet Champagne följt av en kort lektion i konsten att avnjuta detta fantastiska vin. Därefter serveras ett par champagner sida vid sida för kort provning innan en passande maträtt gör entré tillsammans med dessa viner. Richard beskriver vinerna och diskuterar kombinationerna några minuter före och efter inmundigandet av varje rätt. Däremellan fortgår middagen på vanligt sätt

för att ge stort socialt utrymme vid eventuell kundaktivitet eller dylikt. Vanligtvis väljer kunden en middag med tre till fem rätter med några riktigt spännande champagner för att visa det breda spektrum av smaker som finns i dessa sprud­ lande viner.

Italesse_Stockholm_1

HALVBLIND CHAMPAGNEPROVNING AV FEM SORTER:

Det här är Richards favoritmodell! Kvällen inleds med ett 45 minuters kåserande föredrag om Richard själv, hur han började, var han står i dag, om distriktet och mångfalden hos denna gudabenådade dryck tillsammans med tips om köp, lagring och avnjutande av champagne. När Richard visat hur man ska öppna en champagneflaska och hur man ska prova de olika vinerna ger han en karaktäristik av de fem vinerna. Dessa är alltså kända för deltagaren men däremot är det inte känt i vilken ordning vinerna hälls upp. Gästen får nu tre frågeställningar att grubbla över under den 20­minuter tysta och koncentrerade blindprovningen.

• • •

Vilket vin tycker han/hon bäst respektive sämst om? Hur vill han/hon beskriva vinet på ett personligt sätt? Vilken champagne är i vilket glas?

Efter provningen besvaras frågorna och Richard summerar intryck och kommer med konklusion. Hela detta upplägg tar ungefär 1 timme och 45 minuter. Därefter är det många som vill äta middag med eller utan Richard som deltagare. Om Richard ska vara med serveras inga skaldjur eftersom Richard tyvärr är hyperallergisk mot de goda små liven så vackert passande till den bubblande drycken.

pris: Normalpriset för Richardär 40 000kr i Sverige, 45 000 i övriga Europa och 70 000 i övriga världen. Generellt är priset det samma för 15 minuter som för en hel dag och för två personer eller 200 personer. Vi kan dock visa en viss flexi­ bilitet beroende på hur Richards kalender ser ut och om det samtidigt görs köp av glas eller böcker eller om tillställningen på ett eller annat sätt är lätt för Richard att genomföra eller ger andra fördelar på kort eller lång sikt.

Kostnader som tillkommer är lokal, champagne, resa och logi för Richard om provningen sker långt från Stockholm. Vi hjälper gärna till med vinerna och lokalen, men prisnivån på dessa bestäms av kunden.