the tastings

Utskrift

Är ni som företag intresserad av att vi arrangerar en champagneprovning åt er?

kontaktför offert: info @ champagneclub.com

Olika typer av vinglas

Under året kommer vi att genomföra ett antal intressanta provningar för er medlemmar. Vi har på olika sätt under det senaste åren förvärvat en hel del mycket intressanta champagner. Provningarna kommer att hållas i vår salong i anslutning till THE CHAMPAGNE BAR by RICHARD JUHLIN (om inget annat anges). Bordet kommer att husera 12 exklusiva platser (om inget annat uppges). Så när inbjudan kommer per mejl gäller det att vara snabb. Först till kvarn … Separata inbjudningar kommer per mejl.

Som medlem får man ta med 1 gäst till rabatterat pris, för ytterligare icke-medelms-deltagare gäller fullt pris. Om man är VIP eller Corporate member får man ta med fler gäster. Samtliga provningar startar 18:00 om inget annat anges.

Vi har fått en hel del förfrågningar om exklusiva champagneprovningar. Vi kommer att erbjuda två exceptionella champagneprovningar under hösten: Krug & Dom Pérignon.

Vi kommer att mejla ut provningen utan ett fastlagt datum.

När provningen är fullbokad kommer vi att tillsammans med de som köpt & betalat sin plats, sätta ett datum för provningen.

photo by Leif Carlsson

photo by Leif Carlsson

Provningen – the Champagne Stories 1.0 – Salon

Under armen skymtar jag något med en buktande form mycket likt en champagnebutelj… På den direkta frågan så ler han i mjugg. Han har tagit med en flaska som födelsedagsgåva till vår vän som fyller år under kvällen. Etiketten är borta sedan decennier i en fuktig champagnekällare. Den en gång i tiden så skimrande folietoppen är matt grönfärgad där det går att urskilja den karaktäristiska guldskimrande  bokstaven ’S’ följt av ’le Mesnil-sûr-Oger’. Stålgrimman spricker av tidens rand. Korken avlägsnas med en försiktig vridning av flaskan. ’Plopp’, ur flaskan strömmar en kanonad av den gamla champagnens aromer; lätt brända smöraromer, konfiterade fikon, brûléetoner… Några bubblor? Nästan inga alls, men en liten ’kolsyraviskning’ på tungan kunde anas. Vad annat att vänta av en flaska där druvorna skördades 1921?’

1867 föddes en perfektionist vid namn Aimé Salon. Han växte upp i Champagne och hade tidigt en dröm om att skapa den perfekta champagnen. Efter en kortare tid som lärare blev han framgångsrik pälshandlare, vilket gav honom nödvändigt kapital för att köpa två små vingårdar på sammanlagt 1 hektar i Le Mesnil. Han gjorde sin första champagne 1911 (årgång 1905) och bildade champagnehus 1914. Redan 1920 blev Salon husvin på »Maxim« i Paris. Salon var den första kommersiella blanc de blancs-champagnen och dessutom en monocru. Att firmans berömmelse stått sig genom åren är högst anmärkningsvärt, då de stora firmorna sett Salons filosofi som en antites i Champagne. I princip är ju Salon en odlarchampagne i den meningen att man endast använder en druvsort från en by. Låt vara att Salon är den bästa odlaren av alla, men det visar ändå att herrarna Selosse, Peters, Diebolt och Charlemagne är rätt ute. När också blandningens mästare Krug gjorde en mono-cruchampagne från Le Mesnil, blev det svårare för de stora firmorna att på allvar lika dogmatiskt sjunga blandningens lov.

Efter Aimés död 1943 stannade firman inom familjen fram till 1963 då Besserat de Bellefon tog över driften. 1989 köptes Salon upp av Laurent-Perrier. I dag drivs firman av den oerhört charmige och sympatiske Didier Depond som tidigare arbetade för Laurent Perrier. Imponerade är att man endast haft tre(!) vinmakare de senaste 100 åren. På senare tid är ekfaten utslängda, men det påverkar knappast smaken då Chardonnay från Le Mesnil antar de mest nötiga och rostade aromer man kan tänka sig utan att ens ha sett ett ekfat. Druvorna till ’Cuvée S de Salon’ som vinet heter officiellt, även om den oftast bara kallas ’Salon, kommer från Salons två egna vingårdar i byn som benämns ’Le Jardin Salon’ samt från 19 andra lägen i byn. Innan Krug köpte Clos du Mesnil så ingick denna vingård i Salon. Sista årgången med Clos du Mesnil-frukt är 1976. Salons två lotter i byn är alltid de där bladen slår ut först, vilket visar att mesoklimatet är exceptionellt. Stockarnas snittålder är ca 50 år och övriga 75% av de druvor man behöver väljs varje år från de bästa odlarna i byn.

Druvorna pressas i Le Mesnil-sûr-Oger i en traditionell press som används enbart för Salon. Salon kräver kanske längre lagring än någon annan champagne. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning och har en sylvass syra i ungdomen. Just denna syra bär fram vinet genom tiden till oanade höjder. Det är just denna eleganta och krispiga syra som gjort Salon så unik och eftertraktad.

En mogen Salon uttrycker ett gigantiskt brett aromatiskt spektrum och har en bourgognelik vinositet. Stringensen bevaras livet igenom, och eftersom Salon nästan helt saknar dosage (oftast enbart 1 gram socker per liter), blir vinet aldrig den exotiska charmör som Taittinger Comtes de Champagne, men i fråga om klass och renhet är den oöverträffad. Salon är utan minsta tvivel en av de 5 bästa producenterna i Champagne!

I och med lanseringen av Salon’06 på den svenska marknaden provar vi blandade viner från Salon & Delamotte.

Vi provar:
2006 Salon ‘Cuvée S de Salon’
2004 Salon ‘Cuvée S de Salon’
2007 Delamotte ‘Blanc de Blancs’
Delamotte ‘Blanc de Blancs’
Delamotte ‘Rosé’
Delamotte ‘Brut’

DATUM 30 augusti (18:00-20:00)
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin, Hôtel Kungsträdgården, Kocksgränd 1, Stockholm
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson, head sommelier & champagne bar manager
ANTAL DELTAGARE 18 exklusiva platser
PRIS 1 800 sek ink moms. I provningsavgiften ingår ett 6pack av vårt prisbelönta glas RICHARD JUHLIN OPTIMUM
OSA senast 26 augusti på sommelier@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

clos-des-goissses20071129_0410

Provningen – the Champagne Stories 3.0 – Philipponnat

‘Huset grundades 1910 av Pierre Philipponnat och familjen har varit på plats sedan 1522. 1935 köpte han firmans juvel, den 5,5 hektar stora vingården Clos des Goisses. 1987 inlämnades Philipponnat i Marie-Brizard-gruppen. I dag ingår huset i Bruno Paillards stall. Man köper in 75% av druvorna från mycket högt rankade vingårdar (97% i snitt) den resterande fjärdedelen kommer från Mareuil-sur-Aÿ. I dag leds firman med målmedveten hand av den vänlige och ödmjuke Charles Philipponnat. Han förvaltar de fina druvorna på ett utmärkt sätt. Vinerna delar deras charm och personlighet. Alla är intensivt fruktiga med en karaktäristiskt ungdomlig ton av krusbär i doften. Endast den första pressningen används av Philipponnat eftersom man har Abel Lepitre som andramärke. Andelen ekfatshanterade viner på årgångsidan är hela 50% numera. Clos des Goisses är konstant ett av världens främsta viner. Fortfarande används en liten del ekfat även om vissa årgångar, som 89:an, helt vinifieras i ståltankar. Denna champagne är en riktig slow starter som helst bör dekanteras om den ska drickas före sin tjugoårsdag. Den unika branten intill kanalen i Mareuil-sur-Aÿ är planterad med 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Nyligen höll jag en komplett vertikalprovningen av detta personliga vin. Champagnerna var bland de mest hänförande jag provat. Alla mäktigast var en ovärderlig magnum från 1955. 2000 är en av årgångens verkliga milstolpar. Vissa år görs en sällsynt, men föga upphetsande röd stilla variant från kullen. Ännu mer sällsynt och desto mer upphetsande är de 200 flaskor stilla Chardonnay som Philipponnat årligen gör för eget bruk. Champagnes i mitt tycke främsta vita stilla vin. De fyra stjärnorna är helt och hållet Clos des Goisses förtjänst.’

Vi provar:
PHILIPPONNAT ‘ROYALE RÉSERVE BRUT’
PHILIPPONNAT ‘ROYALE RÉSERVE BRUT NON DOSÉ’
PHILIPPONNAT ‘CUVÉE 1522’ 2006
PHILIPPONNAT ‘BLANC de NOIRS’ 2009
PHILIPPONNAT ‘CLOS des GOISSES’ 2006
PHILIPPONNAT ‘AŸ – LE LÉON’ 2006
PHILIPPONNAT ‘MAREUIL-sûr-AŸ’ 2006
PHILIPPONNAT ‘LÉS CINTRES’ 2006
PHILIPPONNAT ‘CLOS des GOISSES JUSTE ROSÉ’ 2005

DATUM 12 september (18:00-20:00)
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin, Hôtel Kungsträdgården, Kocksgränd 1, Stockholm
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson, head sommelier & champagne bar manager
ANTAL DELTAGARE 18 exklusiva platser
PRIS 2 500 sek ink moms. I provningsavgiften ingår ett 6pack av vårt prisbelönta glas RICHARD JUHLIN OPTIMUM
OSA senast 1 september på sommelier@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

flaska-svart-vit1-2

Provningen – THE CHAMPAGNE STORIES 4.0 – Clos Lanson

‘Lanson grundades 1760 av François Delamotte, som ett av de första champagnehusen. François son Nicolas-Louis, som var riddare av Malteserorden, tog över 1798 och beslutade att använda Malteserkorset som firmans vapen. Namnet Lanson uppkom inte förrän 1837, och först tjugo år senare flyttade man till sin nuvarande adress i Reims. Efter en kort sejour hos Louis Vuittongruppen hamnade Lanson i Marne et Champagnes nät 1990, numera i BCC med underbare Philippe Baijot som ledare. Firman äger inga egna vingårdar, men köper druvor från 60 olika byar. De använder inte malolaktisk jäsning, vilket gör att standardvinerna kan kännas lite sura och kartiga som unga. Jag har haft ingående diskussioner med Lansons ledning inklusive den seriöse vinmakaren Jean-Paul Gandon och måste säga att jag är imponerad av deras fasta övertygelse om att bibehålla husstilen till varje pris. Det är ingen hemlighet att jag personligen förordar malolaktisk jäsning till alla blandade standardchampagner som är avsedda för direkt konsumtion. Vi är dock rörande överens om att den »Parkerisering« som drabbat världens rödvinsproducenter måste undvikas i Champagne. Det vore väldigt olyckligt om champagnehusen skulle snegla för mycket på mina eller Tom Stevensons omdömen när de gör sina viner. Distriktets mångfald måste bibehållas och uppenbarligen finns det en stor publik för Lanson Black Label. Även årgångsvinet är distinkt syrligt under sina första år på marknaden, men utvecklas faktiskt väldigt väl med stigande ålder. Gamla årgångar av Lanson är säkra kort för en låg penning. Har ni tålamod så lägg ner den senaste årgången ett tiotal år i källaren och njut den brödiga och ändå fräscha champagnen. Vinerna från femtio, sextio- och sjuttiotalet är minst sagt lysande. Imponerande att göra tre 97:or som klarar 90-poängspärren och 2002 är mycket lovande.’

Läs mer om Clos Lanson här.

DATUM 16 november (18:00-20:00)
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin, Hôtel Kungsträdgården, Kocksgränd 1, Stockholm
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson, head sommelier & champagne bar manager
ANTAL DELTAGARE 18 exklusiva platser
PRIS återkommer med prisuppgift. I provningsavgiften ingår ett 6pack av vårt prisbelönta glas RICHARD JUHLIN OPTIMUM
OSA senast 1 november på sommelier@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

cropped-Bubbles-from-above.jpg

Provningen – THE CHAMPAGNE STORIES 5.0 – Palmer Collection

‘Totalt 2 miljoner flaskor. Palmer & Co. är något så ovanligt som ett kooperativ i Reims. Den ursprungliga idén om ett kooperativ uppkom hos några odlare i Avize som behövde Pinotdruvor från Verzenay för att skapa en konkurrenskraftig cuvée. Detta skedde 1947, men när firman 1959 blev för stor, flyttade Palmer in i Teofile Roederers gamla källare i Reims. Jean-Claude Colson och hans högra hand Roland Priem leder ett modernt och effektivt team som har tillgång till druvor från 50 olika byar. Colsons filosofi är att kombinera traditionella metoder med vetenskapens senaste landvinningar. Firman är mycket stolt över sin 8 000 kilos-press, från vilken de endast använder cuvéen till Palmer. Vinerna är vällagrade efter sina fyra år i källaren och noggrant testade i firmans moderna laboratorium. Palmer har ett ovanligt stort lager äldre årgångar till salu, som degorgeras vid beställning.’

DATUM 30 november (18:00-20:00)
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin, Hôtel Kungsträdgården, Kocksgränd 1, Stockholm
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson, head sommelier & champagne bar manager
ANTAL DELTAGARE 18 exklusiva platser
PRIS återkommer med prisuppgift. I provningsavgiften ingår ett 6pack av vårt prisbelönta glas RICHARD JUHLIN OPTIMUM
OSA senast 1 november på sommelier@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

RJCC KRUG tasting by Raphael Cameron

TASTING A LEGEND 1.0 – KRUG

RJ OM KRUG Krug är för mig något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. Krugfamiljen har använt samma metoder sedan huset grundades 1843 av Johann-Joseph Krug från Mainz. Det är knappast troligt att Krugs filosofi kommer att överges inom överskådlig tid, eftersom framgången varit så enorm.

Filosofin går i korthet ut på att alla viner jäser byvis på 205-liters välåldrade fat med trä från Argonne och de vackra skogarna i centrala Frankrike. Vinerna filtreras sällan utan klarnas genom omdragning från ett fat till ett annat. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning, vilket är en av anledningarna till Krugs fantastiska lagringspotential. Inga viner degorgeras före sex års ålder och reservvinerna lagras på rostfria ståltankar från svenska Alfa Laval. Firmans lägst prissatta vin, Grande Cuvée, är gjort av ett 118-tal viner från tio olika årgångar. Självfallet är också råvarorna, druvorna av högsta klass. Man äger själv 20 hektar i Aÿ, Ambonnay, Le Mesnil och Trépail, men har framför allt många prestigefyllda kontrakt med några av champagnes bästa odlare, som sätter en stor ära i att förse Krug med druvor.

Grundaren Johann-Joseph Krug lärde sig champagnemakeriet hos Jacquesson. När han ansåg sig fullärd efter nio år, startade han sitt eget hus i Reims. Efter Johann-Josephs död tog hans son Paul över och grundlade den mäktiga Krugdynastin. 1910 tog Joseph Krug II över. 1924 kom Josephs brorson Jean Seydoux in i bilden. Han skapade sedermera de berömda cuvéerna tillsammans med Paul Krug II. Först 1962 kom Henri Krug att bli ansvarig för cuvéen. I dag har Eric Lebel huvudansvaret för cuvéerna och Olivier Krug leder firman. De arbetar helt ostört och självständigt trots att firman i dag ägs av LVMH. Alla viner från Krug är små mästerverk, där Grande Cuvée visserligen är något lättare och friskare än föregångaren Private Cuvée, men med några extra år i källaren slår den ut konkurrenternas årgångsviner. Ett tråkigt litet frågetecken för den senaste cuvéen ska dock noteras.

Clos du Mesnil är en charmör som i ett vin förenar alla de bästa blanc de blancs och samtidigt präglar vinet med husets signum. För mig är Krug Clos du Mesnil världens främsta vin! Clos d`Ambonnay är en svindyr raritet som just lanserats. Världens dyraste unga champagne går på 3 000 euro per flaska vilket verkar inte skrämma iväg krugisterna då alla de 3000 flaskorna redan är bokade. Själva vinet är fantastiskt allra främst eftersom det är en uppenbar broder till de övriga syskonen i Krugfamiljen. Vinet andas mycket mer Krug än Ambonnay på precis samma sätt som Clos du Mesnil gör på sitt håll. Det känns som om alla Krugviner får en sista liten dusch av Krugparfym som särskiljer dem från allt annat oavsett växtplats. Det spelar ingen roll om andra kopierar metoderna med små gamla ekfat, ingen malolaktisk jäsning, 12 års lagring och andra teknikaliteter. Krug kan de ändå inte kopiera.

Jag tycker att Clos d´Ambonnay påminner mycket om det vanliga årgångsvinet och är förvånande nog endast marginellt fylligare än detta. En blanc de noirs med sanslös finess långt bortom klumpighet. Fräschören och den fenomenalt långa eftersmaken är nog det mest frapperande med detta magnifika vin. Bouqueten är rikt krämig med antydan till hasselnöt och brioche tillsammans med papayamarmelad och mango. Smaken balanserar mellan sagolig mjukhet och 96-lik friskhet. Ett nytt världsklassvin är fött. Årgångs-Krug får i dag konkurrens av Closvinerna, men går vi tillbaks i historien är detta utan tvekan den bästa champagnen alla kategorier. 96:an är magisk numera och både 95 och 98 kommer att skänka högtidsstunder. Om tillfälle ges; försumma aldrig chansen att dricka en Krug!

FLIGHT 1

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (’03BAS)

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (’04BAS)

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (’05BAS)

FLIGHT2

KRUG ‘MILLÉSIME’ 2003

KRUG ‘MILLÉSIME’ 2000 MAGNUM

KRUG ‘MILLÉSIME’ 1998 MAGNUM

KRUG ‘MILLÉSIME’ 1996

KRUG ‘MILLÉSIME’ 1995

FLIGHT3

KRUG ‘COLLECTION’ 1990

KRUG ‘COLLECTION’ 1982

KRUG ‘CLOS du MESNIL’ 2003

KRUG ‘CLOS du MESNIL’ 2002

KRUG ‘CLOS d’AMBONNAY’ 1998

DATUM hösten’17
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 12 000,00 kr ink moms
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 15 000,00 kr ink moms
OSA snarast på sommelier@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

Dom Pérignon Oenothèque090315_0082

TASTING A LEGEND 2.0 – DOM PÉRIGNON

RJ OM DOM PÉRIGNON Släkten Moët kommer ursprungligen från Holland, men har varit verksam i Champagne sedan 1400-talet. Champagnehuset grundades 1743 av Claude Moët, men fick sitt riktiga erkännande under Jean-Rémys ledning i början av 1800-talet. Napoleon, som studerade vid militärhögskolan i Brienne, blev god vän med Jean-Rémy, som snart blev borgmästare i Épernay. En osannolik framgångssaga hade inletts! För att Napoleon skulle ha ett värdigt ställe att bo på vid sina många besök i Champagne, uppfördes slottet Le Trianon mittemot Moët & Chandon på avenue de Champagne. Strax innan Napoleon greps och skickades till Elba, gjorde han ett besök hos Moët för att tilldela Jean-Rémy hederslegionen (Le Légion d’Honneur). Trots nederlaget vid Waterloo, fortsatte Moëts champagne att bli än populärare. 1832 ändrades namnet till Moët & Chandon och firman gjorde stor succé över hela den industriella världen. Redan vid sekelskiftet såldes miljontals flaskor och produktionen har ökat hela tiden bortsett från en liten tillbakagång i början på nittiotalet.

I dag förfogar huset över 553 hektar i 44 byar, men det räcker inte långt. Eftersom hela 200 byar ingår i standard-cuvéen måste 75% av druvorna köpas in. Så mycket som 82% av totalproduktionen exporteras. Trots att Moët har nått en enorm framgång med sin enkla årgångslösa champagne är kvalitetssteget upp till samtliga årgångsviner gigantiskt. Det vanliga årgångsvinet är mycket pålitligt och bra.

Dom Pérignon är förstås med rätta flaggskeppet. Första årgången av världens mest kända vin var 1921. Vad som är mindre känt är att alla årgångar av Dom Pérignon fram till 1943 egentligen var vanliga Moët-årgångar som fick genomgå transversage för att flytta vinet till repliker av 1700-talsflaskor. Just 21:an är utan tvekan firmans främsta årgångschampagne. Vilken som är den främsta Dom Pérignon som gjorts är betydligt mer omtvistat. De flesta satsar nog en slant på 61:an, även om jag personligen är extra svag för 64:an och numera även 76:an. Firmans styrka ligger i den stora palett av byar man har tillgång till vid skapandet av cuvéen. Fram till slutet av sextiotalet var Dom Pérignon konstant en av de tre främsta champagnerna alla kategorier. Richard Geoffroy och Benoit Gouez är två av världens främsta vinmakare och det är förtjusande att se vilka fria händer de får att skapa individuella cuvéer inom husets ramar och stil. 2002 och 2004 Moët Grand Vintage är strålande viner och i 2003 Dom Pérignon har Geoffroy skapat det mest långlivade och koncentrerade vinet sedan legendariska 1976. Allra mest njutbara är de oförglömliga Oenothèquevinerna. Det låter snobbigt, men både årgångsvinet och Dom Pérignon borde alltid konsumeras på magnum under Oenothèqueetikett eller som Grand Vintage Collection för att ge vinerna full rättvisa. Ett 4-stjärnigt hus med massor av 5-stjärniga viner.

FLIGHT 1

CUVÉE DOM PÉRIGNON 2006

DOM PÉRIGNON ‘P2’ 1998

DOM PÉRIGNON ‘P2’ 1996

DOM PÉRIGNON ‘P2’ 1995

FLIGHT2

 DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1983

DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1982

DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1975

DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1971

 DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1970

FLIGHT3

CUVÉE DOM PÉRIGNON ROSÉ 2004

 DOM PÉRIGNON ‘P3’ ROSÉ 1985

DOM PÉRIGNON ‘P3’ ROSÉ 1983

DATUM hösten’17
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 14 400,00 kr ink moms
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 18 000,00 kr ink moms
OSA snarast på på sommelier@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.