Utskrift

Är ni som företag intresserad av att vi arrangerar en champagneprovning åt er?

kontaktför offert: info @ champagneclub.com

Olika typer av vinglas

Under året kommer vi att genomföra ett antal intressanta provningar för er medlemmar. Vi har på olika sätt under det senaste åren förvärvat en hel del mycket intressanta champagner. Provningarna kommer att hållas i vår salong i anslutning till THE CHAMPAGNE BAR by RICHARD JUHLIN (om inget annat anges). Bordet kommer att husera 12 exklusiva platser (om inget annat uppges). Så när inbjudan kommer per mejl gäller det att vara snabb. Först till kvarn … Separata inbjudningar kommer per mejl.

Som medlem får man ta med 1 gäst till rabatterat pris, för ytterligare icke-medelms-deltagare gäller fullt pris. Om man är VIP eller Corporate member får man ta med fler gäster. Samtliga provningar startar 18:00 om inget annat anges.

Vi har fått en hel del förfrågningar om exklusiva champagneprovningar. Vi kommer att erbjuda två exceptionella champagneprovningar under hösten: Krug & Dom Pérignon.

Vi kommer att mejla ut provningen utan ett fastlagt datum.

När provningen är fullbokad kommer vi att tillsammans med de som köpt & betalat sin plats, sätta ett datum för provningen.

 

richard-juhlin-2-photo-raphael-cameron151105

Blanc de Blancs – Master Class med Richard Juhlin

18 exklusiva platser

’Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och samma gång’. Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker…CHardonnay – ömsom älskad, ömsom hatad, få är de som inte har någon mening om Chardonnay. Jag kan förstå aversionerna mot industriproducerad Chardonnay från varma länder med vulgära ektoner och artificiell syra. Vi ska dock ha klart för oss att riktigt bra Chardonnay egentligen inte har någon uttalad karaktär av själva druvan. Chardonnay är i sig en relativt neutral druvsort som snarare är ett resultat av var den växer och hur den behandlas i vineriet. Från knastertorr och mineralstinn Chablis till läckert fet och rostad Meursault till mineralig och nötig Puligny-Montrachet så visar druvan helt olika egenskaper. Eller en sanlöst balanserad & elegant blanc de blancs från en av de stora grand cru-byarna.

Förnämlig vit druva som växer i Côte des Blancs och ger vinet finess, friskhet och elegans. Chardonnay har en mycket elegant struktur och en doft som ofta påminner om valnötter, nougat, rostat bröd och anklever. Viner producerade från områdets druvor är friska, eleganta och strama med härlig smak av päron, mineral och nötter. Områdets bästa vingårdar hittar man mellan grand crus-byarna Avize, Cramant och Le Mesnil-sûr-Oger. Utanför dessa områden talar man också om Sézanne, ett mindre område ca 30 km söder om Vallée de la Marne och Aube, ett större område 90 km sydöst om huvudområdena. Om man låter chardonnayn genomgå malolaktisk jäsning får blanc de blancs-champagnen därigenom en smörig mogen karaktär redan i sin ungdom, men syran är alltid mycket hög och lyfter fram vinerna till en exotisk rikedom i medelåldern och en nötig storslagen fyllighet vid full mognad. Många producenter jobbar med filosofin att till varje pris undvika oxidation av musten. Man vill att smaken skall komma från frukten och inte från de sekundäraromerna som utvinns genom jäsningen. Chardonnay har en mycket elegant struktur och en doft som ofta påminner om valnötter, nougat, rostat bröd och anklever. Oftast vinifieras Chardonnay på ekfat och ger då gyllengula viner med blommig doft och toner av rostade hasselnötter. Vinet får frisk smak med fin avrundning och lång aromatisk eftersmak. En sommar utan knastertorr blanc de blancs från en topp-producent är ingen sommar!

DATUM 15 maj kl 14:00-ca15:30
PLATS Champagnedagen, Grand Hôtel, Stockholm
PROVNINGSLEDARE Richard Juhlin
ANTAL DELTAGARE 18 exklusiva platser
PRIS PRIS 1 500 sek ink moms. I provningsavgiften ingår ett 6pack av vårt prisbelönta glas RICHARD JUHLIN OPTIMUM
OSA senast 1 maj på sommelier@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

RJCC KRUG tasting by Raphael Cameron

RJCC KRUG tasting by Raphael Cameron

TASTING A LEGEND 1.0 – KRUG

RJ OM KRUG Krug är för mig något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. Krugfamiljen har använt samma metoder sedan huset grundades 1843 av Johann-Joseph Krug från Mainz. Det är knappast troligt att Krugs filosofi kommer att överges inom överskådlig tid, eftersom framgången varit så enorm.

Filosofin går i korthet ut på att alla viner jäser byvis på 205-liters välåldrade fat med trä från Argonne och de vackra skogarna i centrala Frankrike. Vinerna filtreras sällan utan klarnas genom omdragning från ett fat till ett annat. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning, vilket är en av anledningarna till Krugs fantastiska lagringspotential. Inga viner degorgeras före sex års ålder och reservvinerna lagras på rostfria ståltankar från svenska Alfa Laval. Firmans lägst prissatta vin, Grande Cuvée, är gjort av ett 118-tal viner från tio olika årgångar. Självfallet är också råvarorna, druvorna av högsta klass. Man äger själv 20 hektar i Aÿ, Ambonnay, Le Mesnil och Trépail, men har framför allt många prestigefyllda kontrakt med några av champagnes bästa odlare, som sätter en stor ära i att förse Krug med druvor.

Grundaren Johann-Joseph Krug lärde sig champagnemakeriet hos Jacquesson. När han ansåg sig fullärd efter nio år, startade han sitt eget hus i Reims. Efter Johann-Josephs död tog hans son Paul över och grundlade den mäktiga Krugdynastin. 1910 tog Joseph Krug II över. 1924 kom Josephs brorson Jean Seydoux in i bilden. Han skapade sedermera de berömda cuvéerna tillsammans med Paul Krug II. Först 1962 kom Henri Krug att bli ansvarig för cuvéen. I dag har Eric Lebel huvudansvaret för cuvéerna och Olivier Krug leder firman. De arbetar helt ostört och självständigt trots att firman i dag ägs av LVMH. Alla viner från Krug är små mästerverk, där Grande Cuvée visserligen är något lättare och friskare än föregångaren Private Cuvée, men med några extra år i källaren slår den ut konkurrenternas årgångsviner. Ett tråkigt litet frågetecken för den senaste cuvéen ska dock noteras.

Clos du Mesnil är en charmör som i ett vin förenar alla de bästa blanc de blancs och samtidigt präglar vinet med husets signum. För mig är Krug Clos du Mesnil världens främsta vin! Clos d`Ambonnay är en svindyr raritet som just lanserats. Världens dyraste unga champagne går på 3 000 euro per flaska vilket verkar inte skrämma iväg krugisterna då alla de 3000 flaskorna redan är bokade. Själva vinet är fantastiskt allra främst eftersom det är en uppenbar broder till de övriga syskonen i Krugfamiljen. Vinet andas mycket mer Krug än Ambonnay på precis samma sätt som Clos du Mesnil gör på sitt håll. Det känns som om alla Krugviner får en sista liten dusch av Krugparfym som särskiljer dem från allt annat oavsett växtplats. Det spelar ingen roll om andra kopierar metoderna med små gamla ekfat, ingen malolaktisk jäsning, 12 års lagring och andra teknikaliteter. Krug kan de ändå inte kopiera.

Jag tycker att Clos d´Ambonnay påminner mycket om det vanliga årgångsvinet och är förvånande nog endast marginellt fylligare än detta. En blanc de noirs med sanslös finess långt bortom klumpighet. Fräschören och den fenomenalt långa eftersmaken är nog det mest frapperande med detta magnifika vin. Bouqueten är rikt krämig med antydan till hasselnöt och brioche tillsammans med papayamarmelad och mango. Smaken balanserar mellan sagolig mjukhet och 96-lik friskhet. Ett nytt världsklassvin är fött. Årgångs-Krug får i dag konkurrens av Closvinerna, men går vi tillbaks i historien är detta utan tvekan den bästa champagnen alla kategorier. 96:an är magisk numera och både 95 och 98 kommer att skänka högtidsstunder. Om tillfälle ges; försumma aldrig chansen att dricka en Krug!

FLIGHT 1

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (’03BAS)

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (’04BAS)

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ (’05BAS)

FLIGHT2

KRUG ‘MILLÉSIME’ 2003

KRUG ‘MILLÉSIME’ 2000 MAGNUM

KRUG ‘MILLÉSIME’ 1998 MAGNUM

KRUG ‘MILLÉSIME’ 1996

KRUG ‘MILLÉSIME’ 1995

FLIGHT3

KRUG ‘COLLECTION’ 1990

KRUG ‘COLLECTION’ 1982

KRUG ‘CLOS du MESNIL’ 2003

KRUG ‘CLOS du MESNIL’ 2002

KRUG ‘CLOS d’AMBONNAY’ 1998

 

DATUM våren’17
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 12 000,00 kr ink moms
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 15 000,00 kr ink moms
OSA snarast på sommelier@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.

 

Dom Pérignon Oenothèque090315_0082

TASTING A LEGEND 2.0 – DOM PÉRIGNON

RJ OM DOM PÉRIGNON Släkten Moët kommer ursprungligen från Holland, men har varit verksam i Champagne sedan 1400-talet. Champagnehuset grundades 1743 av Claude Moët, men fick sitt riktiga erkännande under Jean-Rémys ledning i början av 1800-talet. Napoleon, som studerade vid militärhögskolan i Brienne, blev god vän med Jean-Rémy, som snart blev borgmästare i Épernay. En osannolik framgångssaga hade inletts! För att Napoleon skulle ha ett värdigt ställe att bo på vid sina många besök i Champagne, uppfördes slottet Le Trianon mittemot Moët & Chandon på avenue de Champagne. Strax innan Napoleon greps och skickades till Elba, gjorde han ett besök hos Moët för att tilldela Jean-Rémy hederslegionen (Le Légion d’Honneur). Trots nederlaget vid Waterloo, fortsatte Moëts champagne att bli än populärare. 1832 ändrades namnet till Moët & Chandon och firman gjorde stor succé över hela den industriella världen. Redan vid sekelskiftet såldes miljontals flaskor och produktionen har ökat hela tiden bortsett från en liten tillbakagång i början på nittiotalet.

I dag förfogar huset över 553 hektar i 44 byar, men det räcker inte långt. Eftersom hela 200 byar ingår i standard-cuvéen måste 75% av druvorna köpas in. Så mycket som 82% av totalproduktionen exporteras. Trots att Moët har nått en enorm framgång med sin enkla årgångslösa champagne är kvalitetssteget upp till samtliga årgångsviner gigantiskt. Det vanliga årgångsvinet är mycket pålitligt och bra.

Dom Pérignon är förstås med rätta flaggskeppet. Första årgången av världens mest kända vin var 1921. Vad som är mindre känt är att alla årgångar av Dom Pérignon fram till 1943 egentligen var vanliga Moët-årgångar som fick genomgå transversage för att flytta vinet till repliker av 1700-talsflaskor. Just 21:an är utan tvekan firmans främsta årgångschampagne. Vilken som är den främsta Dom Pérignon som gjorts är betydligt mer omtvistat. De flesta satsar nog en slant på 61:an, även om jag personligen är extra svag för 64:an och numera även 76:an. Firmans styrka ligger i den stora palett av byar man har tillgång till vid skapandet av cuvéen. Fram till slutet av sextiotalet var Dom Pérignon konstant en av de tre främsta champagnerna alla kategorier. Richard Geoffroy och Benoit Gouez är två av världens främsta vinmakare och det är förtjusande att se vilka fria händer de får att skapa individuella cuvéer inom husets ramar och stil. 2002 och 2004 Moët Grand Vintage är strålande viner och i 2003 Dom Pérignon har Geoffroy skapat det mest långlivade och koncentrerade vinet sedan legendariska 1976. Allra mest njutbara är de oförglömliga Oenothèquevinerna. Det låter snobbigt, men både årgångsvinet och Dom Pérignon borde alltid konsumeras på magnum under Oenothèqueetikett eller som Grand Vintage Collection för att ge vinerna full rättvisa. Ett 4-stjärnigt hus med massor av 5-stjärniga viner.

FLIGHT 1

CUVÉE DOM PÉRIGNON 2006

DOM PÉRIGNON ‘P2’ 1998

DOM PÉRIGNON ‘P2’ 1996

DOM PÉRIGNON ‘P2’ 1995

FLIGHT2

 DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1983

DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1982

DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1975

DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1971

 DOM PÉRIGNON ‘P3’ 1970

FLIGHT3

CUVÉE DOM PÉRIGNON ROSÉ 2004

 DOM PÉRIGNON ‘P3’ ROSÉ 1985

DOM PÉRIGNON ‘P3’ ROSÉ 1983

DATUM våren’17
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 14 400,00 kr ink moms
PRIS FÖR ICKE MEDLEM – 18 000,00 kr ink moms
OSA snarast på på sommelier@champagneclub.com

OBS – med reservation för att något av vinerna & priserna kan korrigeras under året.