Philipponnat

Vi bjuder in till en intressant provning med Philipponnat & derass nya vingårdsbetecknade serie 12 september. Vi provar
PHILIPPONNAT ‘ROYALE RÉSERVE BRUT’
PHILIPPONNAT ‘ROYALE RÉSERVE BRUT NON DOSÉ’
PHILIPPONNAT ‘CUVÉE 1522’ 2006
PHILIPPONNAT ‘BLANC de NOIRS’ 2009
PHILIPPONNAT ‘CLOS des GOISSES’ 2006
PHILIPPONNAT ‘AŸ – LE LÉON’ 2006
PHILIPPONNAT ‘MAREUIL-sûr-AŸ’ 2006
PHILIPPONNAT ‘LÉS CINTRES’ 2006
PHILIPPONNAT ‘CLOS des GOISSES JUSTE ROSÉ’ 2005

Tasting Philipponnat 12sep'17

Mareuil-sûr-Aÿ

Direkt öster om Aÿ ligger Mareuil-sûr-Aÿ, en pittoresk liten by där merparten av de 1200 innevånarna är involverade i vinindustrin på ett eller annat sätt. Området kring floden Marne är extremt vackert, men byn är mest känd för vingårdsläget Clos des Goisses, som ägs av huset Philipponnat. Frågan jag ställer mig är; Vad krävs det att göra en bra champagne från en enskild vingård? Först och främst krävs en speciell terroir eller en jordplätt som höjer sig över genomsnittet och excellerar i briljans. Förhållandena i Clos des Goisses är så pass speciell att det även i regionens sämsta årgångar kan producera exceptionell champagne som kan åldras under minst 50 år.

Mareuil-sûr-Aÿ

Mareuil-sûr-Aÿ

Mareuil borde verkligen få Grand Cru-status. Byn har klassificering 99% i Echelle de Cru. de flesta vingårdarna kan mäta sig med de bästa i Aÿ. Jämför man unga viner från de både byarna så skiljer sig vinerna från Mareuil på sin påtagliga ton av havtorns-liknande blommighet i doften. Med lite mer lagring så är de nästan omöjliga att särskilja.

’Aÿ le nom, Mareuil le bon’

Betydelsen i det gamla lokala talesättet lyder: Aÿ för namnet, Mareuil för kvalitet. Det kombinerar det ärofylda förflutna i den nästnämnd av de två förnämlliga cruerna , Namne med den förstnämnde.

Mareuil-sûr-Aÿ

Clos des Goisses

1935 köpte husets grundare Pierre Philipponnat den 5,5 hektar stora juvel till vingård och skapade champagnes första closvin 1947. Clos des Goisses är konstant ett av världens främsta viner. Den 5,5 hektar stora vingården är inramad av en stenmur och lutningen är orienterad i sydlig riktning med 30 till 45°-gradig lutning. Det är här som firman tillverkar ett av regionens mest kraftfulla viner. Allt arbete sker manuellt både i vingården och i vinkällaren. Eftersom vinrankorna har en maximal exponering mot solen uppnår druvorna en exceptionell mognadsgrad som uttrycker an kraftfull, komplex och extremt mineralrikt vin, som kan lagras i upp emot ett trettiotal år.

Begreppet med en specifik plats som ofta kallas terroir handlar dock inte bara om en plats sammansatt av ’smuts och jord’. Man kan konstatera att andra faktorer kan bidra till en lyckad mikroterroir-champagne. Exempelvis utan dess murar, clos, som ger skydd och värme skulle Clos des Goisses inte bli en särskilt bra champagne, men dess väggar och murar bidrar till en mycket speciell champagne.

Det finns totalt 14 parceller i Clos des Goisses;
För chardonnay; Valofroy Blanc, l’Ecluse, Croix des Goisses.
För pinot noir; Valofroy Noirs, La Dure, Le Chalet, Collet, 28 Verges, Grand Cintres, Petits Cintres, Jolivet Noir, Jolivet Blanc, Montin, Le Bout des Goissses.

Clos des Goisses