trophy

Utskrift

Björnstierne Antonson

Björnstierne Antonson

HEAD SOMMELIER & CHAMPAGNE BAR MANAGER / THE CHAMPAGNE BAR BY RICHARD JUHLIN

Vad händer denna vecka? I början av varje vecka skickas det ut ett nyhetsbrev så att man kan hålla sig uppdaterad om vad som kommer att hända i champagnebaren. Ny huschampagne? Nya inköp? Vad har Richard haft för sig senaste veckan? Vinmakarbesök? Kommande provningar? När startar nästa champagnekurs? Hur många tasting notes är RJ uppe i? etc.

Bollinger tasting Photo Raphael Cameron20151105_0051

 

 

 

The Champagne Bar by Richard Juhlin

59°20’04.0″N    |   18°04’15.6″E

La Bocca  Stockholm

11 april

Vårvindar friska & äntligen sol!

I förra veckan skrev vi om champagne under påskledigheten, dessvärre blev vädret inte så där vårsprudlande som påsken kan vara i vårt land. Normalt sett brukar ju björkarna hinna börja öppna upp sig, fåglar och insekter tävla om att höras mest, och solen värma så där galet gott som den bara kan göra under våren. Missar man då ett glas bubbel ute i det fria så är det bara att beklaga!

Det var många som hade önskat prioritera att hälsa våren välkommen under den senaste helgen. Kylan höll fortfarande Stockholm i ett fast grepp. De tappra som kom förbi champagnebaren förgyllde helgen med den äran. Snart är det Valborg, tid för att slänga båten i sjön, öppna upp sommarstugan och för möten med nära och kära. Våren är i vårt tycke den mest fantastiska av årstider. Temperaturen stiger och all gröda skjuter fart! Då kommer alla vårprimörer.

Vi ses väl på ett glas eller två denna vecka i champagnebaren?! Kanske ett glas av husbubblet från Michel Turgy kan vara något? Richard om Michel Turgy; ‘Jag har druckit renare standardchampagner men knappast mer njutbara. Den honungsaktiga doften är mycket stor. Smaken är fylld av mintchoklad och har en komplex eftersmak av gamla reservviner.’

ÖPPETTIDER DENNA VECKA

ONSDAG 17:00-23:00

TORSDAG 17:00-23:00

FREDAG 16:00-23:00

Vi välkomnar er denna vecka till vårt nya hem – La Bocca på Kommendörsgatan 23 i Sthlm.

logo

Efter en temporär lösning att flytta tillbaka till vännerna på Egoïste så packar vi ihop konceptet & flyttar till den über-eleganta restaurangen La Bocca på Kommendörsgatan 23.

Ambitionsnivån är hög både i köket & i den välmatade italienska vinlistan. Det finns enbart viner från ett annat ursprung i den än Italien. Japp, ni gissade rätt – Champagne! Vi startar upp med torsdagar & fredagar för att efter sportlovsledigheten ladda på med onsdagar-lördagar.

Vi erbjuder i och med denna flytt längre öppettider, på sikt fler dagar samt en snygg italiensk meny. Vi kommer på sikt att utveckla våra champagnesnacks till en helt ny nivå.

Läs menyn här –  La Bocca

Läs den utförliga italienska vinlistan här – La Bocca

Stockholm har fått en internationell samlingspunkt för champagneälskaren!

‘Champagnebaren bygger på en avspänd, för att inte säga självdistanserad syn på vinkännandet och den gastronomiska profilen. Här kostar vi på oss att sänka garden, utan att för den delen tappa respekten för gästen’

säger Björnstierne Antonson – creative head sommelier & champagne bar manager

BOLLINGER – THE MOVIE

Ett litet smakprov är att vi fick ensamrätten & världspremiären på bedömningen av 2007 ‘La Grande Année Rosé’ & ‘Vieilles Vigens de Francaises’. Håll även utkik efter 2004 ‘R.D.’ …

2007 Bollinger ’La Grande Année Rosé’ | 94[95]p

’Med tanke på husets koppling till Bond så låter 007 som en lysande Bollingerårgång. Normalt sett är jag inte så förtjust i årgångens korrekta, men något neutrala karaktär. Jag minns att stora investeringar gjordes på huset vid den här tiden och resultatet är strålande. I min värld är detta en av de mest överraskande årgångarna från det lilla boutiquehuset i Aÿ som gjorts. Redan från start påminner denna rosé om de stora årgångarna på 80-talet då husstilen var mer nötig och rökig än senare års något lättare och persikodrivna skapelser. Provad bredvid en utomjordisk Vieilles Vignes Francaises från samma år stod vinet sig väl med enorm pondus och kraft i en fyllig bourgognelik stil. Aromerna domineras av torkade rosor, blodapelsin, skogschampinjon, läder och hasselnötskräm.’

2007 Bollinger ’Vieilles Vignes Francaises’ | 97[98]p

‘Dryga 3000 buteljer har världen att slåss om av denna utomjordiska nektar. Jag gläder mig åt att man vågat ha 8 gram socker i sin dosage denna förföriska årgång. Redan från start bombarderas mina sinnen av kollosalt imponerande, storslagna och färgranna intryck. Essensen av uppumpad frukt bär på likheter med en beerenauslese från Rheingau såväl som vit och röd bourgogne av finaste märke.  Oerhört drickbar från start i en liknande stil som 1990 och 1989 när det begav sig. Personligen är jag övertygad om att VVF blivit än mer koncentrerat och högklassigt när vingården i Bouzy försvann och vi har att göra med 100% Aÿ. 2008 har alla förutsättningar att bli en av historiens allra största. Till dess nöjer jag mig mer än gärna med denna vällustiga läckerbit som på högsta volym förmedlar toner av apelsinmarmelad, kivitten, honung, rosor, kaprifol, olivolja, tjära, svart tryffel och karljohanssvamp i en unisont sammanhållen gyllene symfoni.’

Se videon här. 

Välkomna till THE CHAMPAGNE BAR by RICHARD JUHLIN

Richard, Björnstierne & Champagnegänget

69-pa-vag-till-kap-horn-region-de-la-antarctica-chile-kopia

Richard Juhlin fotograf Bruno Ehrs.3

CHAMPAGNE HIKING – INTRODUKTIONSPRIS

ORDINARIE PRIS HOS CHAMPAGNE CLUB 950kr plus frakt

ORDINARIE PRIS I BUTIK (ex NK STHLM) 1,198kr

HUR Ange ditt namn och önskad leveransadress i Sverige. Mejla till christian@vinghasten.se

NÄR Erbjudandet gäller till och med 31 december 2017.

LEVERANS Böckerna levereras med faktura inom 5 arbetsdagar. För leverans utanför Sverige, begär prisuppgift.

CHAMPAGNE HIKING?
Richard Juhlin förklarar; Samma vin kan smaka väldigt olika beroende på sammanhang, sällskap och miljö. Jag tror att de flesta varit med om att köpa hem ett underbart vin från semesterresan. Men hemma framstår vinet som en blek skugga av den skönhet som visades upp när det dracks på plats. Nästan alla viner smakar bäst där de kommer ifrån och ytterst få mår bra av att resa.

Men det finns ett lysande undantag: vinvärldens kameleont, champagne. Drycken har en unik förmåga att ta upp olika naturtypers dofter och att skapa samklang med den miljö man vistas i, tack vare sin oöverträffade aromatiska komplexitet och subtila rikedom. Platsen som champagnen avnjuts på kan lyfta fram olika delar av vinets personlighet på ett fascinerande och fullständigt naturligt sätt. Idén till den här boken föddes för många år sedan. Jag ville undersöka min tes om att platsen kan optimera smakupplevelsen. Och det stämmer!

Nu har jag och fotografen Pål Allan rest jorden runt under två år och valt ut de 100 platser som passar bäst att dricka de 100 bästa champagnerna. Vi har rest över fem kontinenter, till storstäder och avkrokar, till skogar, sjöar, berg och oceaner, till öknar och djungler, ja bokstavligt talat till världens ände. Arbetsmetoden gav namnet till konceptet och titeln till boken – Champagne Hiking.

MER OM BOKEN http://www.thechampagnebar.se/champagne/champagne-hiking/

MER OM GLASET http://www.thechampagnebar.se/the-champagne-glass/

en preview på fotona här …

CHAMPAGNE HIKING I SOCIALA MEDIER

Twitter

https://twitter.com/Champagnehiking

Facebook

https://www.facebook.com/champagnehiking/

Instagram

https://www.instagram.com/champagnehiking/10 000 & 10 001 TASTING NOTES

Richard har verkligen inte legat på latsidan.
Han har passerat en milstolpe i sin champagnekarriär.
Vi passade på att filma detta i vinkällaren på Restaurang Djuret i Gamla Stan i Stockholm.
Vilken champagne blev det till jubileet?


 MAGNUS – WE LOVE

Göteborgskrögare Magnus Gunnarsson har träffat Richard Juhlin.
Så här presenterar han RJ;
Aldrig i mitt snart 50-åriga liv har jag mött en person med så mycket talang, vilja & passion. Man skulle kunna säga “nutidens” Aleksandr Karelin, Sovjetunionen/Ryssland. Lika överlägsen & lika så världens genom tiderna bästa på just drycken Champagne så som Brottaren från CCCP. En näsa, palett & minne ut över det vanliga. Respekt! Rikard är inblandad i massor med projekt.

BOKPROJEKTET CHAMPAGNE HIKING

Nya boken kommer att finna ute i handeln 1 december. Riktpris för detta episka mastodontverk är ca 950sek.
Blir det årets julklapp? Håll utkik i butikerna!
(läs mer nedan.)

image001
_dsf1044
image002

STARWINELIST.COM

Vi är med på Star Wine List!

Den nya guiden @starwinelist guidar vin- och matintresserade till de bästa vinbarerna och restaurangerna, med början i Stockholm och Göteborg. Vi är en av de utvalda och firar premiären genom att låta våra gäster och vänner testa medlemskapet i Star Wine List en månad utan kostnad. Gå in på www.starwinelist.com och välj att bli medlem månadsvis och ange rabattkoden: ‘Champagnebar’

Utskrift

Utskrift

NY ARTIKEL: Meet Richard Juhlin – world’s most famous champagne connoisseur

Läs en ny artikel i Scandinavian Traveller om Richards nya bokprojekt. Läs här.

Nytt bokprojekt – Champagne hiking

Efter framgången med champagneeposet ‘A scent of champagne’ kändes det först som Richard var klar med champagneböcker. Han har dock i många år haft en dröm om att kombinera min champagnekunskap med de andra livsnjutningarna som han recenserar. Richard har gjort doft-TV och det har bland annat funnits idéer om Tvserier där han reser runt bland världens finaste restauranger och hotell och väljer viner till olika måltider. Förfrågningarna efter en bok om champagne och mat i kombination duggar tätt liksom utvärderingar av världens främsta hotell och restauranger. Samtidigt har Richard funderat på vad nästa steg i utvecklingen av champagnenjutning kan bli. Han har nu kommit fram till att omständigheterna kring dryckestillfället är det allra viktigaste för njutningen och samtidigt slagits av hur outforskat detta ämne är.

Eftersom Richard och hans bästa vänner i hela vårt champagnenjutande liv vallfärdat till vackra och spännande platser och druckit våra bästa champagner i samklang med naturens skönhet har han med tiden kommit att analysera vad som gör att en viss champagne smakar optimalt på en viss plats så kunskapen i ämnet är djup.

Därför har Richard till slut fastnat för denna härliga bokidé.

Koncept; Richards 100 favoritchampagner att drickas utomhus paras ihop med hans 100 favoritplatser på jorden (dock alltid med en vacker utsikt). Champagnerna måste finnas att köpa på marknaden.

Varje champagne får endast medverka en gång och ingen hänsyn tas till olika årgångar.

Boken beräkna komma ut i handeln 1 december’17.

Läs mer här.

Champagne Club goes APP!

From nu kan du ladda ner världens största oberoende bibliotek med champagnenoteringar  – The  Champagne Club! Finns både i AppStore & för Android. 

Provningar i champagnebaren?

Vi har även arrangerat en provning i baren för en av våra grannar. Är ni intresserade av att arrangera provning för kunder el dyl mejla mig på sommelier@champagneclub.com för offert.

Champagnelistan med bubblande godbitar …

Letar man efter unika droppar så glöm inte bort att vi förutom de ca 15tal champagner som finns på glas kan erbjuda ytterligare ca 45 champagerna på flaska i vår champagnelista!  Kolla in den aktuella champagnelistan!

Podcast med Richard juhlin – Ett bord för två

En gäst, ett möte, ett samtal … om vin, mat, musik, kärlek och även annat som hör livet till

På Vinguiden.com finns en programserie där sommelier och programledare Michael Anderquim bjuder in till ett personligt, intressant och underhållande samtal med personer och profiler som alla har det gemensamma att ”de har något att berätta” och på ett eller annat sätt har en koppling till vinet. Lyssna här.

Podcast med Dos Gardenias

Ny pod som presenteras som följande;

“Kompisar! Nu är äntligen pilotavsnittet här! I vårt första program myser vi och snackar diverse bubblor med bästaste Mr Champaaaanch extraordinaire Björnstierne Antonson. Carlos gör bort sig på en fancy bar i Monaco och vi bashar Jay-Z lite sådär kärleksfullt. Kommer Amalias franska att bli bättre i varje program? kommer Acast att sätta dit L-et i Carlos efternamn? In och lyssna!”

Lyssna här.

Podcast med ChampagneSweden

Avsnitt no3 av champagnepodden med Björnstierne Antonson Lyssna här.

Avsnitt no9 av champagenpodden med RJ Lyssna här.

Avsnitt no26 av champagenpodden med RJ Lyssna här.

DELA EN FLASKA MED ALF TUMBLE

Äntligen ett nytt avsnitt! Ett extra långt champagnesnack mellan Alf Tumble & Björnstierne Antonson. De pratar odlare, 100-poängsskalor, 30-sekundersbubblor, mogen Salon och om rollen som Richard Juhlins wingman, småbarnsfarsa och svensk hiphopälskare. Årets sista Dela en flaska innebär 80 fullspäckade minuter med champagneriddaren Björnstierne Antonson. Allt du behöver veta om champagne och tips på smarta köp inför nyår. Dessutom en fin återblick på Stockholms krogvärld då allt började. #DelaEnFlaska #ÅretsDryckesPod2014 Välkommen in i studion!

PROVNINGAR

Under 2016 kommer vi att genomföra ett antal intressanta provningar för er medlemmar. Vi har på olika sätt under det senaste åren förvärvat en hel del mycket intressanta champagner. Bordet kommer att husera 12 exklusiva platser (om inget annat uppges). Så när inbjudan kommer per mejl gäller det att vara snabb. Först till kvarn … Vi måste poängtera att det enda sättet att anmäla sig är att mejla till Björnstierne & få en bekräftan att man har sin plats på den aktuella provningen. När fakturan på provningsavgiften, som kommer per mejl, är betald är man garanterad sin plats. Först till kvarn gäller … Se hela provningschemat.

CHAMPAGNEPROVNINGAR?

Har du funderat på att gå på någon av våra provningar? Se bilder från:

Selosse nov’14

Krug jan’15

Dom Pérignon Rosé apr’15

Comtes de Champagne may’15

Bollinger 5nov’15

KONTAKT

Vill uppmärksamma er på att om ni vill komma i kontakt med Champagne Club så sker detta enbart genom e-post på info @ champagneclub.com.

Varmt Välkomna!